Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cinci posturi de televiziune din Republica Moldova au rămas fără licențe

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Accesați arhiva multimediaStudioul unei companii TV
Studioul unei companii TV - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2024
Studioul unei companii TV. Foto de arhivă
Abonare
Autoritățile moldovenești au retras licențele de emisie pentru cinci canale de televiziune.
CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Trei furnizori de servicii audiovizuale care operează cinci canale de televiziune au fost privați de licența de emisie prin decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Este vorba despre companiile Telesistem TV SRL (posturile TV „ Primul în Moldova ” și Accent TV), Arhidoc Grup SRL (Orizont TV) și Telestar Media SRL (Canal 2 și Canal 3).
„Aceste companii au încălcat cerințele Consiliului de a furniza un pachet complet de informații, prezentând detalii despre un singur cont bancar, în timp ce au între cinci și opt conturi în diferite bănci”, a declarat Vodă.
De asemenea, consiliul a decis, în cadrul unei reuniuni din 24 mai, să trimită o notificare finală la 36 de companii care nu au răspuns anterior la solicitarea de a furniza informațiile solicitate.

Interzicerea instituțiilor media de opoziție din Moldova

Comisia pentru Situații de Urgență a suspendat licențele a șase canale de televiziune: Orizont TV, Publika TV, ITV, Prime, Canal 2 și Canal 3 prin decizia sa din 30 octombrie 2023, adoptată la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate („SIS”). În aceeași zi, șeful SIS, Alexandru Musteață, a declarat că agenția a emis un ordin de blocare a 31 de portaluri de știri, dintre care 20 rusești, pe teritoriul țării.
Cu o săptămână mai devreme, pe 24 octombrie, SIS a blocat deja 22 de site-uri web ale unor canale de televiziune rusești, precum RT, Vesti, Zvezda, Țargrad, Ren TV, Mir, motivând decizia prin faptul că acestea „denaturează informațiile difuzate în spațiul public în condițiile stării de urgență”.
Blocarea în Republica Moldova a site-urilor de limbă rusă, inclusiv a site-urilor de știri, a început în 2022.
Astfel, la 26 februarie, a fost blocat accesul la site-ul agenției de știri Sputnik Moldova, iar ulterior site-urile altor instituții de presă rusești și de limbă rusă au căzut sub incidența acelorași restricții. Din martie 2022 a fost instituită o interdicție privind știrile rusești și programele TV sociopolitice. Licențele a șase canale de televiziune în limba rusă au fost suspendate începând cu 19 decembrie 2022.
Blocarea site-urilor web de limbă rusă din Republica Moldova a continuat în perioada ianuarie-aprilie 2023, iar la 13 septembrie șeful agenției de știri Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost expulzat din țară.
Regimul stării de urgență din Moldova s-a încheiat la începutul anului 2024. Cu toate acestea, interdicțiile și suspendările de difuzare sunt încă în vigoare. Procesul decizional cu privire la activitatea companiilor aflate sub interdicție a fost transferat Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță statală din cadrul Agenției Naționale pentru Investiții. La 1 iunie, consiliul a fost transferat la Agenția Serviciilor Publice.
Fluxul de știri
0