Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și Lituania vor face schimb de informații clasificate

CC BY-SA 4.0 / Guvernul Republicii Moldova / Ședința Guvernului Republicii Moldova
Ședința Guvernului Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2024
Ședința Guvernului Republicii Moldova. Foto de arhivă
Abonare
Republica Moldova va semna două acorduri cu Lituania în vederea îmbunătățirii cooperării bilaterale.
CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Moldova și Lituania vor semna marți, 28 mai, la Vilnius, două acorduri menite să îmbunătățească cooperarea bilaterală. Această decizie a fost luată de guvernul moldovean în cadrul unei ședințe de luni.
Se știe că Moldova și Lituania vor semna un acord interguvernamental privind cooperarea tehnică și financiară, precum și privind schimbul reciproc și protecția informațiilor clasificate.
„Acordul de cooperare tehnică și financiară va consolida interacțiunea economică, va spori independența energetică, o atenție deosebită va fi acordată dezvoltării instituționale și susținerii în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a precizat serviciul de presă al guvernului.
Potrivit comunicatului guvernului, acordul se referă la crearea infrastructurii de susținere a agriculturii și dezvoltarea zonelor rurale, cooperarea în activitatea serviciilor de pompieri și de salvare, consolidarea rezistenței la dezinformare, cu un accent special pe mass-media independente, creșterea eficienței energetice, în special, utilizarea pe scară largă a surselor de energie regenerabilă.
În ceea ce privește tratatul cu Lituania privind schimbul reciproc și protecția informațiilor clasificate, guvernul a declarat că documentul va fi încheiat pentru a stabili cadrul juridic necesar în acest domeniu.
„Ambele țări vor lua măsuri pentru a proteja informațiile și vor stabili un nivel adecvat de confidențialitate pentru totalitatea datelor confidențiale transmise”, precizează guvernul.
Documentul include, de asemenea, prevederi privind copierea, traducerea și distrugerea datelor, măsuri de protecție a acestor procese și accesul la acestea.
Republica Moldova a încheiat acorduri similare cu alte țări, printre care România, Ucraina, Belarus și Georgia.
Fluxul de știri
0