Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a semnat decretul privind restituirea daunelor provocate de sancțiunile SUA

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2024
Vladimir Putin. Foto de arhivă
Abonare
Putin a semnat un decret privind compensarea pagubelor cauzate Federației Ruse și Băncii Centrale de acțiunile neprietenoase ale Statelor Unite ale Americii
CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Vladimir Putin a semnat un decret privind procedura de compensare a prejudiciilor în cazul confiscării activelor rusești în Statele Unite, documentul a fost publicat pe portalul actelor juridice.
„Titularul rus de drepturi dispune de dreptul de a se adresa instanței de judecată în conformitate cu normele de jurisdicție <...> cu o cerere de constatare a faptului de privare nejustificată a drepturilor sale de proprietate în legătură cu decizia unui organ de stat sau judiciar din Statele Unite ale Americii și de compensare a prejudiciului”, se arată în document.
În cerere va trebui să se menționeze o calcul estimativ al daunelor.
Federația Rusă sau Banca Centrală pot acționa în calitate de titulari de drepturi.
Pentru a compensa daunele, va fi posibilă sechestrarea proprietății Statelor Unite sau a persoanelor afiliate și transferul ulterior al acesteia către titularul de drepturi. Aceasta include cetățenii și rezidenții americani, precum și persoanele străine aflate sub controlul acestora, indiferent de locul în care sunt înregistrate.
Va fi posibilă sechestrarea bunurilor mobile și imobile, a titlurilor de valoare, a acțiunilor în societăți comerciale, a drepturilor de proprietate. Lista unor astfel de bunuri se va pune la dispoziția instanței, în urma unei solicitări către Comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine.
Guvernul rus ar trebui, în termen de patru luni, să aducă modificările legislative necesare pentru punerea în aplicare a decretului prezidențial.
Potrivit calculelor RIA Novosti, bazate pe cele mai recente date disponibile, în Statele Unite se află active rusești înghețate în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari. În același timp, volumul investițiilor americane directe în Rusia la sfârșitul anului 2022 a fost de 9,6 miliarde de dolari.
În aprilie, Joe Biden a semnat o lege care îi dă dreptul președintelui american să confiște activele rusești din America și să le transfere la reconstrucția Ucrainei. Așa-numita lege REPO Act care îi permite șefului statului american să decidă asupra unei confiscări fără autorizarea Congresului.
Fluxul de știri
0