Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul de la Chișinău aniversează 33 de ani de activitate

© Sputnik / OsmatescoClădirea Parlamentului
Clădirea Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2024
Clădirea Parlamentului. Foto de arhivă
Abonare
Legislativul Republicii Moldova marchează 33 de ani de activitate
CHIȘINĂU, 23 mai - Sputnik. Parlamentul marchează astăzi 33 de ani de activitate. În această perioadă, forul legislativ a adoptat 12 986 de acte normative și s-a întrunit în 1 895 de ședințe, comunică biroul de presă al instituției.
„Potrivit datelor statistice, în cei 33 de ani de activitate, Parlamentul a adoptat 14 legi constituționale. De asemenea, aproape 6 000 dintre legile adoptate sunt organice, iar 508 – ordinare. Restul actelor adoptate au reprezentat hotărâri. Inițiativele legislative au marcat dezvoltarea țării, au vizat un spectru larg de domenii de activitate și au influențat parcursul european al Republicii Moldova”, se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, în scuarul Parlamentului sunt expuse fotografii de arhivă care prezintă clădirea legislativului începând cu anul 1973, când a fost proiectat edificiul, și până în prezent. Imaginile sunt din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor și ale Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”. La fel, sunt expuse și mașinile de epocă cu care s-au deplasat foștii demnitari de stat.
Forul legislativ poartă numele de Parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem. Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0