https://md.sputniknews.com/20240522/ue-a-publicat-decizia-privind-utilizarea-veniturilor-provenite-din-activele-rusesti-60631365.html
UE a publicat decizia privind utilizarea veniturilor provenite din activele rusești
UE a publicat decizia privind utilizarea veniturilor provenite din activele rusești
Sputnik Moldova
Decizia UE privind utilizarea veniturilor provenite din active rusești va intra în vigoare la 23 mai 22.05.2024, Sputnik Moldova
2024-05-22T13:50+0300
2024-05-22T13:50+0300
2024-05-22T13:50+0300
internațional
ue
rusia
active
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/0b/05/53947263_0:34:3521:2015_1920x0_80_0_0_1c91da11d741e1180c67263f556bba8a.jpg
CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Uniunea Europeană a publicat în buletinul său oficial o decizie privind utilizarea veniturilor provenite din activele suverane rusești care sunt blocate, aceasta va intra în vigoare în ziua următoare, 23 mai, se arată în document.Cu o zi înainte, Consiliul UE a dat aprobarea finală deciziei, care sugerează ca 90% din veniturile încasate de către custodele activelor rusești blocate în UE să fie direcționate către bugetul UE pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, precum și pentru programele UE de reconstrucție a fostei republici sovietice. O altă parte, depozitarii centrali de valori mobiliare vor putea reține o cotă de 10 % pentru acoperirea unor riscuri potențiale proprii, dar această sumă rămâne în continuare în contul UE.Decizia privind activele rusești a fost adăugată la pachetul de sancțiuni economice ale UE împotriva Rusiei. Aceasta specifică, în special, că depozitarii vor reține 0,3% după impozitul pe venit din veniturile obținute din activele Moscovei pentru gestionarea ulterioară a activelor, restul de 99,7% din venituri urmând să fie transferate la bugetul UE.De asemenea, textul anexat la documentul respectiv conține o listă a instrumentelor UE prin care va fi finanțat ajutorul pentru Ucraina. Aceste instrumente vor fi revizuite anual, iar pentru prima dată o astfel de revizuire ar trebui să aibă loc înainte de 1 ianuarie 2025. Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate ar trebui să propună împreună modificări la lista de instrumente.Situația activelor ruseștiDupă începerea operațiunii speciale în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, care se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro. Aproximativ 200 de miliarde de euro sunt deținute de UE, majoritatea în conturile Euroclear din Belgia, unul dintre cele mai mari sisteme de decontări și clearing din lume.Până de curând, membrii comunității discutau despre modalități de utilizare a activelor rusești înghețate doar pentru a finanța reconstrucția republicii postsovietice. În special Banca Centrală Europeană (BCE) a prevenit că utilizarea acestor fonduri pentru a sprijini forțele armate ucrainene prezintă riscuri de reputație pentru moneda europeană pe termen lung.Cu toate acestea, la începutul lunii mai, președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene a declarat că membrii săi au convenit provizoriu asupra unor măsuri de utilizare a veniturilor provenite din activele rusești pentru acordarea de ajutor militar regimului de la Kiev.Potrivit declarațiilor Kremlinului, luarea unor astfel de decizii „ar fi un alt pas în ignorarea tuturor regulilor și normelor de drept internațional”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că este posibil ca Moscova să nu returneze nici fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia și care au fost înghețate ca răspuns la confiscarea rezervelor de stat rusești.
rusia
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/0b/05/53947263_297:0:3028:2048_1920x0_80_0_0_2b508a4e47019114bdbd4f7554dbeebf.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
ue, rusia, active
UE a publicat decizia privind utilizarea veniturilor provenite din activele rusești
Decizia UE privind utilizarea veniturilor provenite din active rusești va intra în vigoare la 23 mai
CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Uniunea Europeană a publicat în buletinul său oficial o decizie privind utilizarea veniturilor provenite din activele suverane rusești care sunt blocate, aceasta va intra în vigoare în ziua următoare, 23 mai, se arată în document.
Cu o zi înainte, Consiliul UE a dat aprobarea finală deciziei, care sugerează ca 90% din veniturile încasate de către custodele activelor rusești blocate în UE să fie direcționate către bugetul UE pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, precum și pentru programele UE de reconstrucție a fostei republici sovietice. O altă parte, depozitarii centrali de valori mobiliare vor putea reține o cotă de 10 % pentru acoperirea unor riscuri potențiale proprii, dar această sumă rămâne în continuare în contul UE.
Decizia privind activele rusești a fost adăugată la pachetul de sancțiuni economice ale UE împotriva Rusiei. Aceasta specifică, în special, că depozitarii vor reține 0,3% după impozitul pe venit din veniturile obținute din activele Moscovei pentru gestionarea ulterioară a activelor, restul de 99,7% din venituri urmând să fie transferate la bugetul UE.
De asemenea, textul anexat la documentul respectiv conține o listă a instrumentelor UE prin care va fi finanțat ajutorul pentru Ucraina. Aceste instrumente vor fi revizuite anual, iar pentru prima dată o astfel de revizuire ar trebui să aibă loc înainte de 1 ianuarie 2025. Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate ar trebui să propună împreună modificări la lista de instrumente.
Situația activelor rusești
După începerea operațiunii speciale în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, care se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro. Aproximativ 200 de miliarde de euro sunt deținute de UE, majoritatea în conturile Euroclear din Belgia, unul dintre cele mai mari sisteme de decontări și clearing din lume.
Până de curând, membrii comunității discutau despre modalități de utilizare a activelor rusești înghețate doar pentru a finanța reconstrucția republicii postsovietice. În special Banca Centrală Europeană (BCE) a prevenit că utilizarea acestor fonduri pentru a sprijini forțele armate ucrainene prezintă riscuri de reputație pentru moneda europeană pe termen lung.
Cu toate acestea, la începutul lunii mai, președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene a declarat că membrii săi au convenit provizoriu asupra unor măsuri de utilizare a veniturilor provenite din activele rusești pentru acordarea de ajutor militar regimului de la Kiev.
Potrivit declarațiilor Kremlinului, luarea unor astfel de decizii „ar fi un alt pas în ignorarea tuturor regulilor și normelor de drept internațional”. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că este posibil ca Moscova să nu returneze nici fondurile pe care țările occidentale le-au păstrat în Rusia și care au fost înghețate ca răspuns la confiscarea rezervelor de stat rusești.