Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut statul palestinian

© AFP 2024 / Angela Weiss Manifestanți poartă steaguri palestiniene și siriene pro-palestiniene în centrul Manhattanului
Manifestanți poartă steaguri palestiniene și siriene pro-palestiniene în centrul Manhattanului - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2024
Manifestanți poartă steaguri palestiniene și siriene pro-palestiniene în centrul Manhattanului. Foto de arhivă
Abonare
Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial ca stat Republica Palestiniană
CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial Palestina ca stat, a declarat premierul irlandez Simon Harris în cadrul unei conferințe de presă, transmite Sky News.
„Astăzi, Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunosc statul Palestina. Fiecare dintre noi va lua acum toate măsurile necesare la nivel național pentru a pune în aplicare această decizie", a adăugat el.
Politicianul și-a exprimat încrederea că și alte țări îi vor urma exemplul în următoarele săptămâni.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a precizat că regatul va recunoaște oficial Palestina în cursul săptămânii viitoare, marțea, 28 mai.
De asemenea, pe site-ul guvernului norvegian se precizează că decizia adoptată la Oslo privind recunoașterea va intra în vigoare la 28 mai.
La rândul său, ministrul israelian de Externe, Yisrael Katz, a dat instrucțiuni de rechemare imediată a ambasadorilor din Irlanda și Norvegia pentru consultări. El a declarat că decizia de recunoaștere a republicii arabe ar putea duce la „consecințe grave”.
„Dacă Spania își va duce la îndeplinire intenția de a recunoaște un stat palestinian, vor fi luate măsuri similare împotriva sa”, a amenințat el.
După cum a scris astăzi Politico, rămâne de văzut dacă Belgia, Slovenia și Malta se vor alătura miercuri recunoașterii unui stat palestinian.
Până în prezent, nouă state membre ale UE au recunoscut Palestina. Opt țări - Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovacia - au făcut acest pas în 1988, înainte de aderarea la UE, iar Suedia în 2014.
Conflictul palestiniano-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și lupte în regiune timp de mai multe decenii. Prin decizia ONU, cu rolul activ al URSS, în 1947, a fost stabilită crearea a două state - Israel și Palestina -, dar a fost creat doar cel israelian.
În octombrie 2023, în regiune au început alte lupte. Israelul a pierdut aproximativ 1,2 mii de oameni, în Fâșia Gaza palestiniană au murit peste 35 de mii de oameni, au suferit aproape 80 de mii.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să oprească ostilitățile. Potrivit poziției președintelui Vladimir Putin, soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza formulei „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU, care prevede înființarea unui stat palestinian independent în cadrul granițelor din 1967, cu capitala Ierusalimului de Est.
Fluxul de știri
0