Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tiraspolul propune Chișinăului adoptarea unei declarații privind reglementarea pașnică

CC BY-SA 4.0 / Guvernul Republicii Moldova / Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în discuții la Bender
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în discuții la Bender - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2024
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în discuții la Bender. Foto de arhivă
Abonare
Reprezentanții politici pentru reglementarea transnistreană au avut o ședință ordinară la Bender.
CHIȘINĂU,18 mai - Sputnik. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, au avut o ședință de lucru, ieri, la oficiul OSCE din Bender.
„Chișinăul și-a menținut angajamentul de a soluționa problema transnistreană exclusiv pe cale pașnică, prin negocieri”, a declarat Oleg Serebrian.
Vitalii Ignatiev a înmânat un proiect de declarație pregătit de partea transnistreană privind angajamentul față de metodele pașnice de reglementare a relațiilor dintre Transnistria și Moldova și a invitat negociatorul de la Chișinău, precum și mediatorii și observatorii să se alăture acestuia.
„Partea transnistreană a propus o idee - semnarea unei declarații de susținere a metodelor exclusiv prin negocieri, pașnice, exclusiv constructive de soluționare a problemelor prin metode de dialog. Am înmânat proiectul de declarație părții moldovenești și am distribuit acest document celorlalți participanți. Vom saluta aderarea la această declarație", a declarat Ignatiev.
El a precizat că partea moldovenească „și-a luat timp pentru a studia această declarație”.
În plus, Tiraspolul a sugerat organizarea la Valletta, capitala Maltei, al cărei ministru de Externe prezidează în prezent OSCE, a unei reuniuni internaționale de experți în cadrul măsurilor de consolidare a încrederii.
Vitalii Ignatiev a reamintit că astfel de evenimente erau organizate în mod regulat ca element auxiliar al formatului „5+2”.
„Ar fi corect să se revină la această practică, pentru că eu cred că medierea internațională în dialogul părților nu este suficientă. Dacă ar fi suficientă, înseamnă că problemele ar fi rezolvate", a spus el.
La finalul întrevederii, Oleg Serebryan a subliniat că în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol există „blocaje și unele stagnări”.
„Însuși faptul că au loc aceste întâlniri și că ne amintim de unele probleme, iar unele sunt deja rezolvate, este un lucru pozitiv, dar, bineînțeles, mai este mult de lucru”, a subliniat viceprim-ministrul pentru Reintegrare.
Unul dintre succesele reuniunii este problema aproape rezolvată a livrării de echipamente cu raze X pentru Transnistria. Problema a fost discutată timp de mai bine de jumătate de an în cadrul unor reuniuni la diferite niveluri și a fost ridicată și la reuniunea de la Bender. Oleg Serebrian a declarat jurnaliștilor că problema este aproape de a fi rezolvată.
„În jur de 95 la sută. Este dificil să vorbim despre momentul potrivit, dar sper că va fi rezolvată în următoarele 10 zile", a spus el.
Aceasta este cea de-a doua întâlnire dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în 2024, precedenta având loc la mijlocul lunii ianuarie, după o pauză de o lună.
Fluxul de știri
0