Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Niger și SUA au stabilit un calendar privind finalizarea retragerii trupelor americane

Militari americani - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2024
Militari americani. Foto de arhivă
Abonare
CNSP: Niger și SUA au convenit să finalizeze retragerea completă a trupelor americane cel târziu la 15 septembrie
CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Autoritățile nigeriene și cele americane au convenit să finalizeze retragerea trupelor americane din republică nu mai târziu de 15 septembrie 2024, potrivit unei declarații comune publicate pe pagina Consiliului Național pentru Apărarea Patriei (CNSP), aflat la putere în țara africană, pe rețeaua de socializare X.
„Ministerul nigerian al Apărării Naționale și Departamentul american al Apărării au ajuns la un acord de dezangajare pentru a efectua retragerea trupelor americane, care a început deja. S-a convenit că această dezangajare se va încheia cel târziu la 15 septembrie 2024", se arată în document.
În comunicat se menționează că reprezentanții ministerelor apărării din cele două țări s-au întâlnit la Niamey între 15 și 19 mai.
Pentru a facilita procedura, autoritățile nigeriene au emis un permis de survol și aterizare a avioanelor militare.
În această săptămână s-a raportat că delegația americană a discutat cu Niamey despre retragerea în curs a trupelor americane din țară.
În ultimele săptămâni, Statele Unite s-au confruntat cu o întrerupere a cooperării militare cu Ciadul și Nigerul, la inițiativa acestor țări. Fostul analist al Pentagonului și locotenent în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Karen Kwiatkowski, comentând aceste evoluții, a declarat pentru RIA Novosti că astfel de mișcări marchează sfârșitul și eșecul politicii neocoloniale a Washingtonului față de Africa.
În aprilie, Departamentul de Stat a anunțat că Statele Unite intenționează să înceapă un dialog cu autoritățile din Niger privind retragerea contingentului din această țară. S-a precizat că acesta este rezultatul discuțiilor dintre Statele Unite și noile autorități ale republicii cu privire la viitorul cooperării în materie de securitate, discuții care se desfășoară din 2023.
La scurt timp, Pentagonul a precizat că o parte din contingentul american va fi retras din Ciad. Înainte de aceasta, presa, citând surse bine informate, a scris că guvernul țării a trimis o scrisoare către SUA în care amenința că va rupe acordul de securitate care reglementează șederea militarilor americani în țară. Retragerea va afecta aproximativ 75 de persoane și va fi finalizată în viitorul apropiat.
În total, numărul militarilor americani în Niger ar fi de aproximativ 1.100, iar în Ciad de aproximativ o sută.
Fluxul de știri
0