Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șeful Băncii Naționale a Moldovei: rata inflației în țară este în ușoară descreștere

© Sputnik / Rodion ProcaAnca-Dana Dragu
Anca-Dana Dragu - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2024
Anca-Dana Dragu. Foto de arhivă
Abonare
Anca Dragu a prezentat un raport privind inflația în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Rata anuală a inflației a continuat să scadă ușor în primul trimestru al acestui an, dar va crește până la sfârșitul anului 2024. Acest lucru a fost anunțat de Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul prezentării unui raport privind inflația.
„Rata anuală a inflației a scăzut de la 4,2% în decembrie 2023 până la 3,94% în martie 2024 și a menținut o tendință de scădere în luna aprilie. Tendința descendentă a inflației de la începutul anului curent și menținerea acesteia într-un interval de plus sau minus 1,5 puncte procentuale în jurul țintei de 5 la sută în primul trimestru al anului 2024 a fost susținută de cererea internă moderată, care a exercitat presiuni dezinflaționiste asupra prețurilor în contextul evoluției reduse a veniturilor personale în termeni reali, precum și a incertitudinilor din regiune", a spus ea în cadrul briefingului.
Dragu a citat mai mulți factori ca fiind motivul scăderii inflației, printre care reducerea tarifelor la unele utilități, precum și acordarea de compensații pe perioada sezonului rece.
Potrivit șefului BNM, o ușoară scădere a ratei inflației în Republica Moldova este așteptată și la începutul anului 2025, dar o ușoară creștere a indicatorilor este prognozată din nou în trimestrul patru al anului viitor. Potrivit ministerului, rata anuală a inflației va înregistra o valoare maximă de 6,4% în primul trimestru al anului 2025 și o valoare minimă de 3,5% în trimestrul trei al anului 2025.
Potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei, inflația medie anuală în 2024 va fi de 5%, iar în 2025 va scădea până la 4,6%.
Fluxul de știri
0