Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova și UE vor semna un acord în domeniul securității și apărării

© Sputnik / Rodion ProcaМайя Санду и Урсула фон дер Ляйен
Майя Санду и Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2024
Abonare
Ministerul de Externe de la Chișinău anunță despre semnarea în viitorul apropiat a unui acord cu UE privind cooperarea în domeniul securității și apărării
CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia „în timpul apropiat” un Parteneriat de Securitate și Apărare, care reprezintă „un aranjament politic privind cooperare sporită în sfera securității și apărării”, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre, anunțul a fost făcut astăzi de Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit MAE, parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE în domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.
„Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE. În baza acestui parteneriat, Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional, ci va fi bazat pe angajamente politice”, a precizat MAE, care a fost citat de Moldpres.
Astăzi, Financial Times a scris, citând un proiect de document al UE, despre intenția Bruxellesului și Chișinăului de a semna un acord de securitate. Publicația britanică menționează în acel articol că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare.

Potrivit propunerii Uniunii Europene, „R. Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.
Fluxul de știri
0