Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poporul ține minte: Marșuri de Ziua Victoriei au avut loc în toată Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaZiua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2024
Ziua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2024 - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2024
Ziua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2024
Abonare
Moldova a sărbătorit 79 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei cu procesiuni de amploare în toate orașele țării.
CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. Locuitorii Republicii Moldova au început sărbătorirea zilei de 9 mai cu Marșurile Victoriei la care au ieșit mii de oameni.
Cetățeni de toate vârstele au mărșăluit în coloane pe străzile din Chișinău, Bălți, Comrat, Tiraspol și alte orașe ale republicii pentru a onora memoria celor care în urmă cu 79 de ani au luptat eroic împotriva fascismului și au obținut Victoria.
Capitala, însă, a avut de suferit. În ajunul Zilei Victoriei, autoritățile pro-occidentale au anunțat că pe 9 mai piața principală a Chișinăului va fi complet ocupată pentru sărbătorile Zilei Europei. Astfel, tradiționala procesiune a „Regimentului Nemuritor” la memorialul „Eternitate”, precum și mitingul cu motor în cinstea zilei de 9 mai, organizatorii au fost nevoiți să le modifice traseele, dar serbările au început totuși din centrul Chișinăului.
Marșul victoriei a fost precedat, conform tradiției, de o promenadă cu automobile: zeci de mașini cu bannere roșii și steaguri ale Moldovei au circulat din centrul orașului către memorialul „Eternitatea”. Coloana a fost condusă de motocicliști cu bannere Victoria, au participat și mașini retro;Organizatorii mitingului auto au instalat un ecran uriaș de gheață cu echipament de amplificare a sunetului chiar pe șosea. Pe ecrane au fost difuzate videoclipuri de la mitingurile auto din anii trecuți, însoțite de cântece din anii războiului.Apoi a început Marșul Victoriei. Mii de oameni au mers pe străzile centrale ale capitalei Moldovei până la Memorialul Eternității. În fruntea coloanei mergea un veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, titular al Ordinului Republicii, colonelul Vasili Semenovici Litvinov.
Participanții la procesiune au purtat în mâini portrete ale rudelor și prietenilor, ale veteranilor Marelui Război Patriotic și ale celor care au fost martorii acelui război teribil. Oamenii au scandat „Victorie!”, „Fascismul nu va trece!”, „Ne amintim, suntem mândri!” Cântările au sunat în diferite limbi.Ajunși la memorial, participanții la procesiune au depus flori la Flacăra Eternă și au adus un omagiu memoriei celor căzuți.
Ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasențov, a depus flori și la Focul Veșnic de la Chișinău.
Treptat, Memorialul Eternității a început să fie literalmente îngropat în flori.

Găgăuzia

Focul Veșnic de la Memorialul Gloriei Militare din Comrat a fost aprinsă devreme în dimineața zilei de 9 mai de la o particule din Flacăra Eternă care ardea la Mormântul Ostașului Necunoscut din grădina Alexandru din Moscova.
„Întregul popor sovietic a participat în mod eroic la Marele Război pentru Apărarea Patriei, din care făceau parte găgăuzii și locuitorii întregii Moldove. Victoria asupra fascismului este istoria noastră comună, pe care nu vom permite nimănui să o anuleze popoarele sunt din nou apropiate, prietenia dintre țările noastre nu poate rupe pe nimeni”, a scris guvernatorul Găgăuziei, Evgenia Guțul.Ea a sărbătorit Ziua Victoriei la Moscova, devenind o invitată a Paradei Victoriei de pe Piața Roșie.
Locuitorii din Comrat au mărșăluit și ei în coloană prin centrul orașului și au depus flori la Flacăra Eternă. Anul acesta s-a adunat foarte multă lume.
În Ceadîr-Lunga, un alt oraș mare din Găgăuzia, a avut loc un miting auto de Ziua Victoriei.
Evenimente comemorative au avut loc și în Taraclia, localnicii au depus flori la monumentul Maiei Serebriak, care a luptat ca în Divizia 59 de Gardă. Era sergent principal, asistentă medicală și a murit la 24 august 1944 în satul Krasnoe, raionul Slobozia. A fost înmormântată la 25 august 1944 în centrul orașului Taraclia.

Transnistria

Sărbătorirea Zilei Victoriei a început la Tiraspol cu ​​ridicarea Bannerului Victoriei asupra Tiraspolului. Apoi, la Memorialul Gloriei, a avut loc o ceremonie solemnă de depunere de flori la monumentul eliberatorilor de fascism.În centrul Tiraspolului, oamenii au cântat „Ziua Victoriei”, au purtat portrete ale rudelor și au desfășurat o panglică mare de Sfântul Gheorghe.
Maia Sandu depune flori la memorialul „Eternitate” - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2024
Republica Moldova
Sandu, Grosu și Hahn au depus flori la complexul memorial „Eternitate”
Fluxul de știri
0