Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a anunțat că sporește securitatea prelucrării datelor cu caracter personal

© Photo : Termoelectrica Ghișeu, oameni, imagine simbolică
Ghișeu, oameni, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2024
Abonare
Guvernul a anunțat că sporește securitatea prelucrării datelor cu caracter personal ale cetățenilor
CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv pentru ajustarea la legislația europeană în domeniu. Astfel, va fi asigurat un nivel mai înalt de securitate la prelucrarea acestora. Despre aceasta a anunțat serviciul de presă al Guvernului.
Documentul stabilește cadrul juridic referitor la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, este fixat modul de organizare și funcționare a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), instituție ce va monitoriza implementarea legislației în domeniu.
În noua lege este introdusă mai explicit noțiunea de „pseudonimizare”. Aplicarea acesteia va reduce riscurile pentru persoanele vizate și va ajuta operatorii să își îndeplinească mai facil obligațiile de protecție a datelor. Totodată, pentru a consolida „dreptul de a fi uitat” în mediul online, operatorul care a făcut publice date personale are obligația de a-i informa pe cei care le prelucrează să șteargă orice copii sau linkuri către acestea.
În același timp, sunt fixate și sancțiunile aplicate pentru încălcările legislației de profil. Orice persoană care consideră că i-a fost încălcat dreptul cu privire la protecția datelor cu caracter personal poate depune o plângere la CNPDCP timp de un an de la data constatării încălcării. Amenzile pentru operatori se pot ridica la 1 milion de lei sau până la 1% din cifra de afaceri, în cazul unei întreprinderi.
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2024
Economie
BNM a decis să micșoreze rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Fluxul de știri
0