Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Austria afirmă că nu intenționează să adere la NATO

© Sputnik / СтрингерAlexander Schallenberg
Alexander Schallenberg - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2024
Alexander Schallenberg. Foto de arhivă
Abonare
Schallenberg: Austria nu are intenția de a deveni membră a NATO
CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Austria nu are planuri de a adera la NATO, a declarat marți ministrul de Externe al țării, Alexander Schallenberg, vorbind în cadrul Consiliului Național (Parlamentul) Austriei, cuvintele sale fiind citate de portalul oficial al parlamentului.
Se menționează că o știre recentă din presă în care se vorbește despre o scrisoare adresată NATO, printre autorii căreia se numără și reprezentanți ai Austriei, a ridicat întrebări cu privire la apropierea țării de NATO.
„Nu avem nicio intenție să aderăm acolo”, a declarat Schallenberg.
El a precizat că Austria, alături de Irlanda, Malta și Elveția, are intenția de a împărtăși informații cu alianța și de a face vizibile statele neutre. „Nu vrem să fim uitați”, a explicat ministrul.
Anterior, ziarul austriac die Presse a relatat că Austria, precum și Irlanda, Malta și Elveția intenționează să își consolideze relația cu NATO. Acest lucru a fost declarat de diplomații acestor state într-o scrisoare trimisă Alianței în luna decembrie a anului trecut. Cotidianul preciza că scrisoarea respectivă se află la dispoziția sa. Potrivit ziarului, reprezentanții acestor state fac propuneri specifice privind modul în care ar putea fi dezvoltată cooperarea, de la posibilitatea de a participa la exerciții comune suplimentare pentru a crește „interoperabilitatea” (întrucât sistemele militare trebuie să fie compatibile între ele, iar NATO stabilește standardele) până la „accesul privilegiat la documente și informații”.
Fluxul de știri
0