Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul premier Vladimir Filat a fost achitat în dosarul de spălare de bani

© Photo : Vlad Filat / TelegramVlad Filat
Vlad Filat - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2024
Abonare
Procuratura anticorupție va contesta hotărârea judecătorească prin care fostul premier a fost achitat.
CHIȘINĂU, 7 mai - Sputnik. Ex-premierul Vladimir Filat a fost achitat într-un dosar de spălare de bani. Această decizie a fost anunțată marți de către Judecătoria Chișinău din sectorul Buiucani.
Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău. Procuratura Anticorupție și-a anunțat deja intenția de a contesta verdictul.
„Eu nu am cum să comentez această sentință, este sentința pe care a dat-o instanța. Atâta cât acest proces, acest dosar durează deja de 9 ani, procesul în instanță de 5 ani. Dincolo de faptul că eu sunt, într-un fel, călit deja cu toate aceste situații, dar este vorba de familie, mai multe elemente care sigur starea asta de incertitudine, cel puțin, nu permite să ai o viață normală", a declarat Filat după ce a fost anunțată sentința.
Procuratura a cerut șapte ani de închisoare pentru fostul premier și recuperarea a 12,8 milioane de lei în favoarea statului.

Cazul lui Vladimir Filat

Fostul premier a primit o pedeapsă cu închisoarea pentru corupere pasivă și trafic de influență. El a fost reținut la 15 octombrie 2015, imediat după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.
În 2016, instanța l-a găsit pe Filat vinovat de complicitate la furtul de bani din sistemul bancar moldovenesc și l-a condamnat la 9 ani de închisoare.
Vlad Filat - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2024
Politică
Vlad Filat își așteaptă sentința într-un alt dosar penal
Fostul prim-ministru și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. După pronunțarea verdictului final, acesta trebuia să fie transferat la închisoarea din Lipcani, dar din cauza celui de-al doilea proces, s-a decis ca acesta să-și ispășească pedeapsa în capitala Republicii Moldova pe durata anchetei. Cu toate acestea, deja la 3 decembrie 2019, Filat a fost eliberat mai devreme din închisoare și a ieșit în libertate.
Cel de-al doilea dosar penal împotriva fostului premier a fost deschis în temeiul articolului 243, alineatul 3, „Spălarea banilor”. În acest caz, Filat a fost achitat printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău la 7 mai 2024. Procuratura anticorupție și-a anunțat intenția de a contesta acest verdict.
Fluxul de știri
0