Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile la produsele agricole de la producător au scăzut în primul trimestru cu 20%

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaAgricultură
Agricultură - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2024
Agricultură. Foto de arhivă
Abonare
În primul trimestru al anului curent în Republica Moldova s-a înregistrat o scădere a prețurilor la produsele agricole la producător.
CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Prețurile producției agricole la producător în ianuarie-martie 2024 în Republica Moldova s-au micșorat cu 20,4% față de perioada corespunzătoare din anul 2023, anunță Biroul Național de Statistică (BNS).
În special, prețurile la produsele vegetale au scăzut în medie cu 26,5 la sută, iar la produsele animaliere - în medie cu 0,6 la sută.
Prețurile la producător pentru produsele vegetale în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, au scăzut semnificativ:
floarea-soarelui - cu 31,7 la sută;
cereale și leguminoase - cu 31,5 la sută;
legume - cu 28,0 la sută;
rapiță - cu 24,4 la sută.
În același timp, au crescut prețurile la producător pentru fructe și fructe de pădure - cu 12,2%, cartofi - cu 4,7%.
În ceea ce privește produsele zootehnice, prețurile de producător pentru păsări în greutate vie au scăzut cu 5,4%, ouăle de consum - cu 1,2%.
În același timp, prețurile de vânzare pentru ovine și caprine în greutate vie au crescut cu 29,8%, pentru bovine - cu 4,6%, pentru porcine - cu 2,4%.
Informația a fost prezentată fără a include date despre raioanele din stânga Nistrului și municipiul Bender.
Fluxul de știri
0