Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: NATO „a stabilit linii roșii”, între care „un atac asupra Moldovei”

© Photo : Ministerul Afacerilor Externe al Republicii MoldovaMihai Popșoi și Mircea Geoană
Mihai Popșoi și Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2024
Abonare
NATO „a stabilit linii roșii”, între care „un atac asupra Moldovei”, scrie Repubblica
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. NATO, pe fondul îngrijorării occidentale cu privire la eșecurile Forțelor Armate ale Ucrainei pe front, „într-o formă foarte confidențială”, „a stabilit” pentru sine două „linii roșii”, care ar putea fi urmate de intervenția directă a alianței. în conflict, inclusiv alte succese ale trupelor ruse și o presupusă posibilă „provocare” a Federației Ruse, scrie ziarul italian Repubblica.
În același timp, Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că alianța este direct implicată în conflict prin furnizarea de arme și instruire Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit Moscovei, NATO, a cărei activitate în apropierea granițelor Rusiei este fără precedent, vizează confruntarea. Kremlinul a menționat că Federația Rusă nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace pe nimeni, dar nu va ignora acțiunile care sunt potențial periculoase pentru interesele sale.
NATO, într-o manieră foarte confidențială și fără comunicări oficiale, a stabilit cel puțin două linii roșii dincolo de care ar putea exista o intervenție directă în conflictul din Ucraina de oameni, ci doar evaluări ale posibilelor planuri de acțiuni în situații de urgență - un adevărat extrema ratio (ultimă instanță) - în cazul în care terți ar fi implicați în război", scrie ziarul.
Prima „linie roșie”, susține Repubblica, „se învârte în jurul posibilității de pătrundere a Rusiei prin liniile de apărare ale Kievului” și se referă la „participarea directă sau indirectă a terților” la conflictul din Ucraina. Publicația scrie că Forțele Armate ucrainene „nu mai pot controla pe deplin” granița, ceea ce, potrivit ziarului, creează condiții pentru ca Forțele Armate Ruse să pătrundă în coridorul dintre Ucraina și Belarus.
După cum sugerează ziarul, „atunci Minsk va fi direct implicat în disputa militară”, iar „trupele și arsenalul său vor avea o importanță decisivă pentru Moscova”. „Și această împrejurare nu poate decât să intensifice apărarea (NATO - n.red.) în favoarea Ucrainei”, se arată în articol.
Anterior, președintele belarus Alexander Lukașenko a spus că Minsk nu va intra în ostilități în Ucraina dacă ucrainenii nu trec granița cu Belarus, ci vor ajuta întotdeauna Rusia.
A doua „linie roșie”, scrie ziarul, „implica o provocare militară împotriva țărilor baltice sau a Poloniei sau un atac țintit asupra Moldovei”.
Repubblica remarcă și îngrijorarea profundă a autorităților occidentale cu privire la situația de pe front și la „condițiile nefavorabile” pentru Kiev.
Lupte în estul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2024
Internațional
Expert britanik: militarii ruși avansează ca fulgerul
Fluxul de știri
0