Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Grosu solicită opinia Comisiei de la Veneția referitor la legea privind votul prin poștă

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2024
Abonare
Șeful Legislativului a cerut Comisie de la Veneția să-și exprime punctul de vedere referitor la controversata lege cu privire la votul prin corespondență
CHIȘINĂU, 4 mai - Sputnik. Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat Comisiei de la Veneția să-și exprime opinia vis-a-vis de legea privind votul prin corespondență, care a fost adoptată recent de majoritatea parlamentră de la guvernare.
Un comunicat al Comisiei de la Veneția anunță despre solicitarea parvenită din partea președintelui Parlamentului al RM.
„Prin scrisoarea din 3 mai 2024, Președintele Parlamentului Republicii Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind implementarea parțială a votului prin corespondență”, se anunță pe site-ul Comisiei de la Veneția.
Potrivit sursei citate, proiectul de aviz va fi supus spre aprobare în cadrul celei de-a 139-a sesiuni plenare a Comisiei care se va desfășura la Veneția în perioada 21-22 iunie 2024.
Amintim că, că pe data de 27 aprilie a.c controversatul proiectul de lege privind „pilotarea votului prin corespondență” a fost adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în a doua lectură.
Pentru acest proiect de lege au votat 57 de deputați - 56 din majoritatea parlamentară reprezentată de PAS, precum și un deputat neafiliat.
Documentul prevede „testarea” acestui sistem în timpul alegerilor prezidențiale din 2024 în SUA, Canada și în alte câteva țări unde locuiește diaspora moldovenească.
În Rusia locuiesc, potrivit mai multor date, peste 300 de mii de moldoveni, însă acolo votul prin corespondență nu este prevăzut.
Fluxul de știri
0