Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orbán: Acum 20 de ani, Ungaria s-a integrat într-o altă UE decât cea actuală

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2024
Viktor Orban. Foto de arhivă
Abonare
Premierul Ungariei consideră că, atunci când țara sa a aderat la Uniunea Europeană, Comunitatea era mult diferită de ceea ce este astăzi.
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Premierul Viktor Orban a spus că în urmă cu 20 de ani Ungaria a aderat la o Uniune Europeană diferită față de cum este în prezent, transmite RIA Novosti.
El a amintit că în acei ani nu se discuta despre " admiterea pe continent a milioane de migranți, iar acele țări ce se opun, ca și Ungaria, vor fi forțate". Neașteptată a fost și presiunea asupra țărilor care, precum Ungaria, au scris în constituția lor că familia este uniunea dintre un bărbat și o femeie.
"Acesta nu este genul de UE la care am aderat. Eu însumi am făcut campanie pentru aderarea la UE în 2004 și încă mai cred că interiorul este mai bun decât exteriorul, dar în același timp nu vreau să ascund că atunci când am aderat în 2004 nu a fost vorba despre asta", a declarat Orban la radio Kossuth.
Orban a adăugat că, din acest motiv, Budapesta intenționează să intensifice cooperarea economică cu țările asiatice și africane.
"Nu este o coincidență faptul că ne-am sporit activitatea în Asia Centrală, relațiile noastre economice cu Africa se îmbunătățesc de asemenea, numărul investițiilor este în creștere, ne vindem bunurile în aproape toate locurile din lume. Accentul Ungariei rămâne pe Europa, bineînțeles, dar raza economiei ungare trebuie să o extindem considerabil față de deceniile anterioare", a declarat premierul ungar.
Potrivit acestuia, Ungaria a aderat la UE pentru a se simți în siguranță și pentru a avea acces liber la piețele marilor țări europene, în timp ce acum Europa trece printr-o gravă criză economică și de securitate din cauza conflictului din Ucraina.
Fluxul de știri
0