Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Inspectorii de muncă au identificat peste 600 de lucrători angajați neoficiali

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaȘantier de construcție
Șantier de construcție - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2024
Abonare
Ministerul Muncii și Protecției Sociale susține că fiecare a patra persoană angajată în Moldova este încadrată în câmpul muncii în mod neoficial.
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. În ultimele șase luni, inspectorii de muncă au identificat peste 600 de persoane care lucrează neoficial în Moldova, susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Declarația a fost făcută în cadrul săptămânii de lucru contra muncii neoficiale, care se desfășoară în republică între 1 și 7 mai. Ministerul a subliniat că toți lucrătorii informali identificați au primit sprijinul necesar pentru a-și formaliza activitatea.
"Munca neoficială subminează sistemul fiscal al țării și îi privează pe lucrători de drepturile și beneficiile pe care le-ar avea conform legii", a subliniat ministerul.
De asemenea, ministerul a intensificat reorganizarea și modernizarea Inspectoratului de Stat al Muncii pentru a realiza o mai bună tranziție a angajaților către activități de muncă formale.
"Un inspectorat de muncă eficient, care promovează practici de muncă legale și corecte, asigură atât respectarea drepturilor lucrătorilor, cât și competitivitatea mediului de afaceri", a precizat ministerul.
Ministerul a precizat că fiecare a patra persoană angajată în Moldova este angajată neoficial, ceea ce "denaturează piața muncii și creează inegalități sociale și economice".
De la începutul acestui an, Inspecția de Stat a Muncii a efectuat peste 600 de inspecții la întreprinderi cu un total de 40.000 de angajați.
Fluxul de știri
0