Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corupția din Moldova este mai mare în instituțiile publice decât în sectorul privat

© Pixabay / janeb13Bribe
Bribe - Sputnik Moldova, 1920, 02.05.2024
Abonare
Centrul Național Anticorupție a prezentat un raport trimestrial privind combaterea corupției.
CHIȘINĂU, 2 mai - Sputnik. Instituțiile de stat din Moldova sunt mai corupte decât cele private, concluzia rezultă din datele prezentate de Centrul Național Anticorupție (CNA) pentru primul trimestru al acestui an.
Potrivit raportului, din cele 245 de infracțiuni de corupție înregistrate, cele mai multe - 216 - au avut loc în sectorul public. În structurile private, în perioada ianuarie-martie au fost constatate 29 de acte de corupție.
"Infracțiunile au fost clasificate în funcție de criteriul entităților care le-au comis sau de rangul acestora. Centrul a identificat și a trimis în judecată 100 de persoane care îndeplinesc funcții de conducere și control în sectorul public. Este vorba despre un angajat din cadrul unei instituții de stat de cel mai înalt nivel, patru șefi de instituții, șeful unui departament, 40 de inspectori ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului de Stat pentru Transport Auto, Agenției de Stat pentru Servicii Publice, Serviciului Vamal, șapte reprezentanți ai administrației publice locale, șapte funcționari din sectorul sănătății, alți 32 de subiecți", notează CNA.
De asemenea, Direcția principală de prevenire a corupției a examinat 210 proiecte, inclusiv 58 de proiecte de legi, 140 de proiecte de hotărâri de Guvern și 12 proiecte de acte departamentale.
"Conform rezultatelor expertizei anticorupție, în proiectele de acte normative au fost identificați 505 factori de risc, cel mai frecvent fiind formulările ambigue care permit interpretări eronate, și 631 de riscuri de corupție, cum ar fi abuzul de funcție, abuzul de putere, abuzul de autoritate, conflictul de interese și/sau sau favoritismul, influența nejustificată", mai notează agenția.
Totodată, potrivit unui raport prezentat de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, în primul trimestru al anului, în țară au fost sechestrate 87 de bunuri în valoare de circa 23 de milioane de lei, iar peste hotare au fost sechestrate 7 bunuri în valoare de peste 27 de milioane de lei.
De asemenea, s-a raportat despre confiscări de criptomonede în valoare de circa 35 mii de dolari.
Fluxul de știri
0