Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul vrea modificarea legislației privind monumentele

© Sputnik / Miroslav RotariGuvernul RM
Guvernul RM - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2024
Abonare
Guvernul vrea modificarea legislației privind monumentele
CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Cabinetul de miniștri moldovean a aprobat mai multe modificări la Legea monumentelor de for public, pe care le va înainta Parlamentului.
„Proiectul urmărește descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public”, subliniază serviciul de presă al Guvernului.
Autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II, precum și cele din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor avea competența de a decide înființarea monumentelor pe terenurile deținute în proprietate. Deciziile însă, vor putea fi luate numai după un aviz pozitiv al Ministerului Culturii.
Până acum, pentru înființarea unui monument la nivel local era nevoie de aprobarea Guvernului. Atribuirea statutului de protecție națională va rămâne în continuare în competența Parlamentului.
Monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală. Vorbim aici de compoziții spațial-volumetrice ca statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe și cruci, împreuna cu terenul delimitat pentru ele, având caracter decorativ, comemorativ sau religios. De obicei, acestea sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale.
Proiectul mai prevede inițierea, de către Guvern, a procedurii de desființare a monumentului de for public cu statut local de protecție, dacă acesta contravine ordinii publice sau bunelor moravuri.
Totodată, Agenția de Inspectare a Monumentelor va asigura respectarea legislației în domeniul ocrotirii monumentelor de for public, va putea întocmi procese-verbale contravenționale și emite planul de remediere a lucrărilor ilegale la monumente de for public.
Telefon mobil - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2024
Societate
În școli ar putea fi interzisă utilizarea telefoanelor mobile
Fluxul de știri
0