Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg nu se așteaptă la un acord privind aderarea Ucrainei la summitul din SUA

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСовет Россия - НАТО в Брюсселе
Совет Россия - НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2024
Abonare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu se așteaptă la un acord cu privire la aderarea Ucrainei la alianță în cadrul summitului de la Washington DC. Discursul său a fost transmis pe site-ul organizației.
"Pentru o astfel de decizie avem nevoie de acordul tuturor membrilor alianței - nu al majorității, adică al tuturor celor 32 de aliați. Nu mă aștept ca la summitul din iulie să se ajungă la un astfel de acord", a declarat șeful blocului la o conferință de presă comună cu președintele Zelenski la Kiev.
Cu toate acestea, el a reiterat că "locul Ucrainei este în NATO" și și-a exprimat speranța că aderarea acesteia la alianță va avea loc cât mai curând posibil.
De asemenea, Stoltenberg a precizat că se așteaptă ca Zelenskiy să participe la summitul din luna iulie a acestui an din SUA.
După cum a declarat la mijlocul lunii aprilie comandantul forței comune a NATO în Europa, Christopher Cavoli, Ucraina nu a îndeplinit încă toate condițiile necesare pentru a adera la bloc.
La rândul său, șeful Comitetului Militar al organizației, amiralul Rob Bauer, a subliniat anterior că problema aderării republicii post-sovietice este una rezolvată, însă continuă discuțiile "când se va întâmpla și ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple".
La sfârșitul lunii septembrie 2022, Zelenski a declarat că cererea de admitere a Ucrainei în cadrul alianței a fost depusă în regim accelerat. În același timp, Stoltenbreg a precizat că aderarea deplină a țării la NATO a fost imposibilă în perioada conflictului.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova monitorizează îndeaproape situația și a amintit că orientarea autorităților de la Kiev spre aderarea la bloc a fost unul dintre motivele pentru lansarea operațiunii speciale.
Fluxul de știri
0