Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

90 de ani de la nașterea violonistului și dirijorului Serghei Lunchevici

© Sputnik / А. ПахомовSerghei Lunchevici
Serghei Lunchevici - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2024
Serghei Lunchevici. Foto de arhivă
Abonare
Au trecut mulți ani de când nu mai este printre noi acest virtuoz al muzicii populare, dar numele lui nu e uitat, răsună în fiecare frază muzicală din melodiile lăsate moștenire, iar din anul 2003 Filarmonica Națională îi poartă numele.
CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Regretatul violonist și dirijor, compozitor și actor de film Serghei Lunchevici, fost conducător al Orchestrei de muzică populară ”Fluieraș” a Filarmonicii Naționale din Chișinău, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi, 29 aprilie, 90 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 29 aprilie 1934 în Chișinău. Își face studiile la Școala medie de muzică ”Eugen Coca” și la Conservatorul de Stat ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1952-1957). În perioada 1955-1956 a fost violonist în Orchestra simfonică a Filarmonicii din Chișinău, în 1957 - prim-violonist în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș” a Filarmonicii și din 1958 - dirijor al acestei formații.
I-a susținut și dirijat pe Tamara Ciobanu și Gheorghe Eșanu, Maria Bieșu și Nicolae Sulac, Zinaida Julea și Gheorghe Usaci, Ion Carai și Victor Copacinschi, Petre Zaharia și Gheorghe Banariuc și pe mulți alți artiști, astăzi nume de referință în cultura autohtonă.
S-a produs în filme documentare și artistice, inclusiv în ”Lăutarii”.
A fost distins cu titlurile onorifice ”Maestru în Artă”, ”Artist al Poporului din R. Moldova”, ”Artist al Poporului din URSS” și cu ”Ordinul Republicii”.
Serghei Lunchevici s-a stins din viață la 15 august 1995. Din 2003, printr-o hotărâre de Guvern, Filarmonica Națională din Chișinău îi poartă numele.
Fluxul de știri
0