Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova și România vor iniția un nou proiect electroenergetic

© Sputnik / Rodion StepanchukЛЭП. Линии электро передач
ЛЭП. Линии электро передач - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2024
Abonare
În Republica Moldova va fi construită o nouă linie electrică de înaltă tensiune pentru asigurarea interconectării sistemului electroenergetic moldovenesc cu cel din România.
CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Pentru a interconecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României va fi construită o nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune, transmite mold-street.com.
Potrivit întreprinderii Moldelectrica, fiind citată de mold-street.com, linia electrică aeriană de înaltă tensiune de 400 kV, va reprezenta cea de a treia conexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, cât și cu sistemul electroenergetic european.
Conexiunea respectivă se va face prin intermediul stației electrice Strășeni, aflată pe teritoriul țării noastre și stația electrică Gutinaș din România.
lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2024
Economie
BNM anunță schimbarea la față a leului moldovenesc
Potrivit sursei citate, pentru data de 30 aprilie 2024 este anunțată semnarea Memorandumului de Înțelegere privind finanțarea construcției segmentului de linie electrică pe teritoriul țării noastre, între USAID, în calitate de reprezentant al guvernului american și ministerul Energiei, fiind reprezentantul guvernului de la Chișinău.
Conform Memorandul de Înțelegere, după efectuarea mai multor studii de fezabilitate, este stabilit ca primă etapă a construcției să înceapă la sfârșitul anului 2025, iar finalizarea acestui proiect se prognozează la începutul anului 2029.
Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, în tipul demarării lucrărilor de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, a menționat despre modalitatea de interconectare la sistemul elctroenergetic european.
„Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților – sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”, a declarat ministrul Energiei.
Fluxul de știri
0