Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Diplomat: în reglementarea transnistreană e importantă poziția Moscovei și Tiraspolului

© Preşedinţia RMCeremonie oficială, depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova
Ceremonie oficială, depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2024
Ceremonie oficială, depunere de flori, cintirea ostaşilor căzuţi la Nistru în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea Teritorială a Republicii Moldova. Foto de arhivă
Abonare
Diplomat: în reglementarea transnistreană e importantă inclusiv poziția Moscovei și Tiraspolului
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Fără a se ține cont de pozițiile Moscovei și Tiraspolului, soluționarea problemei transnistrene nu va fi posibilă, a declarat consilierul Ambasadei Rusiei în Moldova, Alexandr Andreev, la o conferință care a avut loc vineri la Tiraspol, dedicată împlinirii a 30 de ani de la începerea procesului de negocieri.
Potrivit lui, Rusia, de la bun început, a luat o poziție activă în găsirea modalităților de rezolvare a conflictului, iar operațiunea de menținere a păcii de la Nistru oferă baza negocierilor și le face posibile în principiu.
Acum dialogul dintre Chișinău și Tiraspol este într-o criză profundă. Malul drept pune presiune puternică asupra malului stâng.
„Unii participanți în formatul 5+2, foarte miopi, ghidați de situația geopolitică actuală, pariază pe distrugerea structurii complexe a reglementării transnistrene, care s-a dezvoltat timp de peste 30 de ani”, a spus diplomatul.
El a subliniat că Federația Rusă, în calitate de garant și mediator în acest proces, vede drept sarcină a sa asigurarea păcii și să ajute la scoaterea negocierilor din impas.

„Din cauze istorice, politice, economice, culturale, religioase și de altă natură, soluționarea conflictului transnistrean prin mijloace diplomatice pașnice este imposibilă fără participarea Rusiei”, a subliniat Andreev, adăugând că acest lucru este imposibil și fără participarea Tiraspolului ca parte în conflict.

Oleg Serebrian - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2024
Politică
Serebrian este contra statutului de autonomie pentru regiunea transnistreană
Fluxul de știri
0