Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politicieni și personalități din Moldova au fost la prezentarea organizației „Eurasia”

© Sputnik / Asatur YesayantsЕАЭС
ЕАЭС - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2024
Abonare
Politicieni și persoane publice din Moldova au participat la prezentarea organizației non-profit „Eurasia”.
CHIȘINĂU, 25 aprilie - Sputnik. Miercuri, la Moscova, a avut loc prezentarea organizației non-profit de asistență pentru dezvoltarea cooperării internaționale „Eurasia”. Evenimentul, la care au participat reprezentanți din țările UEEA și Moldova, fiind organizat în formatul unei mese rotunde.
La discuție au participat politicieni și personalități publice din Moldova, care și-au exprimat opinia cu privire la ceea ce se întâmplă în țară și la avantajele pentru republică din perspectiva cooperării cu statele UEEA.
Fostul prim-ministru moldovean, Vasili Tarlev, a calificat noul ONG „Eurasia” drept promițător. Dar, în același timp, el a împărtășit îngrijorarea că autoritățile moldovenești ar putea să nu permită cetățenilor să coopereze cu această organizație.
„Îmi va părea rău dacă nu vor permite <...> Dar în situația actuală, dacă analizați acțiunile de închidere a mass-media și multe, multe alte puncte negative, este puțin probabil că o vor face. Însă, dacă se vor lua o decizie bună, va exista o strategie, o claritate, o alternativă bună, cred că ea (ONG-ul - n.r.) va avea o perspectivă bună", a spus politicianul.
Atitudinea autorităților moldovenești față de cetățenii lor veniți de la Moscova este o greșeală strategică, care mai târziu va juca în defavoarea autorităților, a declarat fostul premier în marja prezentării ONG-ului „Eurasia”.
„Sunt foarte îngrijorat și nu susțin atitudinea care a fost la aeroport. Cred că va fi împotriva lor. Pe de o parte, au făcut o reclamă proastă cuiva pe care nu-l înțeleg, iar pe de altă parte, este greșit, nu este un gest moldovenesc, nu este creștinește, mai ales în timpul Postului Mare. Cred că este o greșeală strategică, politică, spirituală și umană", a declarat Tarlev.
De asemenea, el s-a pronunțat împotriva anulării de către autoritățile moldovenești a zborurilor aeriene și feroviare directe de la Chișinău la Moscova și a amintit că în Rusia locuiesc aproximativ 400 de mii de cetățeni moldoveni, care nu trebuie să fie lipsiți de comunicare.
Fostul vicepremier Alexandru Muravski, care a luat cuvântul în cadrul prezentării, a declarat că, din 2021, drumul Moldovei spre Europa se bazează pe rusofobie.
„Moldova trebuie să păstreze toate legăturile de prietenie și mai ales economice și de integrare cu țările CSI și cu Rusia”, a spus el.
El a spus că este nevoie de un sprijin informațional semnificativ pentru promovarea proiectelor de integrare în spațiul eurasiatic, menționând poziția specială a Moldovei, care poate și trebuie să devină o punte între Est și Vest.
Deputatul Vasile Bolia a calificat ONG-ul Eurasia drept un alt mecanism de relaționare.
„Orice politică care trebuie pusă în aplicare are nevoie de mijloace și mecanisme de implementare. Crearea acestei ONG este unul dintre elementele ... în încercarea de a reuni reprezentanți ai multor țări care sunt în prezent membre ale UEEA sau care privesc mai aproape și doresc să se integreze în această organizație economică", a explicat Bolea.
El a mai amintit că în 2017, Moldovei i-a fost acordat statutul de observator în cadrul UEEA și toată lumea se aștepta la o cerere ulterioară de aderare, însă noile autorități ale țării au întors complet spatele Estului și au pierdut foarte mult din punct de vedere economic.
Grigori Dulgher, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, i-a îndemnat pe participanții la forumul organizat de ONG-ului Eurasia să se gândească la posibilitatea de a ajuta Moldova cu resurse energetice ieftine.”

„Pentru că acea guvernare și putere rusofobă din Republica Moldova nu este poporul Republicii Moldova. Oamenii de rând nu trebuie să sufere din cauza unor astfel de politicieni singulari care se află astăzi la putere", a spus Dulgher.

Pentru locuitorii Găgăuziei este evident că o eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană presupune renunțarea la interesele statului, la suveranitate și independență. Acest lucru a fost declarat de bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul, la prezentarea ONG-ului „Eurasia”.
Ea a menționat că „în același timp, alături de noi, în Est, se desfășoară un proiect de integrare promițător - UEEA”.
„O trăsătură caracteristică a acestei asocieri este supremația suveranității naționale asupra proceselor de integrare. Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia reușesc să consolideze cu succes cooperarea economică, să construiască noi lanțuri logistice, să facă schimb de tehnologii și cunoștințe. Noi credem că viitorul nostru se vede aici, în cadrul UEEA, unde relațiile sunt construite pe baza intereselor naționale, a înțelegerii reciproce, a respectului și sprijinului reciproc, și nu sub dictatul birocrației străine", a declarat Guțul.
Alexei Petrovici, șeful Comitetului Național de Organizare „Victoria” Alexei Petrovici a povestit despre ce fel de asistență poate oferi pentru Moldova organizația non-profit „Eurasia”.
„În primul rând, sunt proiecte de păstrare a memoriei istorice, pentru că avem o istorie comună. Este vorba de istoria referitoare la perioada prerevoluționară, pentru că eram cu toții împreună ca parte a unei țări mari. Este, de asemenea, istoria Uniunii Sovietice, în primul rând victoria noastră în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Și, bineînțeles, fără trecut nu există viitor. Păstrând trecutul, trebuie să le oferim copiilor noștri o șansă pentru viitor, să realizeze că noi toți împreună putem crea o lume sigură și demnă. În ceea ce ne privește, vom contribui la dezvoltarea acestei noi organizații", a declarat Petrovici.
El a adăugat că este posibil ca aceste inițiative să fie împiedicate de autoritățile moldovenești, dar, pe baza intereselor cetățenilor moldoveni, se va face totul pentru a realiza aceste inițiative.
De-a lungul independenței sale, Moldova și-a pierdut suveranitatea și acum se află efectiv în statutul de colonie, a declarat politologul moldovean Alexander Corinenko, vorbind online în timpul unei prezentări a ONG-ului Eurasia.
„Într-adevăr, la 23 iunie 1990 am adoptat o declarație de suveranitate, iar la 27 august 1991 am devenit independenți. Foarte mulți oameni din țara mea nu apreciază acest fapt și, prin urmare, pot cu ușurință să o dea, să o ofere în dar și, mai mult, să o vândă. Prima lovitură serioasă dată suveranității a fost dată în 2010, când așa-numitele forțe pro-europene au venit la putere. Atunci a fost „legalizat” unionismul, pentru că anterior politicienii noștri nu și-au exprimat cu toată seriozitatea ideea de a se unifica Moldova și România", a declarat Korinenko.
În opinia sa, astăzi putem afirma că Moldova și-a pierdut de fapt suveranitatea în favoarea vecinilor săi occidentali.
Fostul președinte moldovean Vladimir Voronin a declarat în discursul său de la prezentare că țara se confruntă cu un declin economic incredibil. El a spus că în Moldova, care era o grădină înfloritoare în timpul Uniunii Sovietice, oamenii mor acum de foame.
„În secolul XXI, în centrul Europei, oamenii mor de foame. Aceasta este o umilință și o insultă", a subliniat Voronin.
Potrivit lui, Moldova se află, de asemenea, sub presiunea îngrozitoare a corupției.
„Toate structurile puterii, începând cu administrația prezidențială, sunt corupte. Majoritatea parlamentară care este acum (în exercițiu - n.r.) este coruptă. Ei nu sunt interesați de dezvoltarea țării", a declarat fostul președinte.
„Moldova de astăzi nu aparține cetățenilor care locuiesc în ea. Moldova este comandată de ambasada SUA, de emisarii UE. Moldova este finanțată de diverse structuri europene care compostează creierele cetățenilor noștri. Ele sunt finanțate de Fundația Soros, de Fundația Konrad Adenauer. Televiziunea națională este finanțată tot din aceste fonduri și din alte surse românești. Televiziunea în limba rusă este categoric restricționată, funcționează doar cele care desfășoară politica lor (politica autorităților. - n.r.), iar toate celelalte canale sunt închise", a subliniat Voronin.
Potrivit lui Vladimir Bukarski, director executiv al forumului de experți „Izborskiy Klub-Moldova”, disprețul față de dreptul internațional este de mult timp o tradiție a doctrinei politicii externe americane, iar oficialii de rang înalt au recunoscut deschis acest lucru.
„Astăzi, în Occident se aplică conceptul de "ordine bazată pe reguli". Despre ce reguli este vorba, nimeni dintre cei care aplică această doctrină nu poate formula. Vorbim despre încălcarea normelor Cartei ONU sau a altor norme general obligatorii ale dreptului internațional și înlocuirea lor cu niște „reguli de joc” bazate pe niște mituri, pe care Occidentul le-a formulat și care sunt de înțeles doar pentru el, bineînțeles, doar în interesul colectiv al Occidentului", a precizat Bukarski.
Ilan Șor, liderul blocului Victoria, a declarat la prezentarea ONG-ului Eurasia că UE încearcă să vândă Moldovei un „fake” frumos ambalat.
„Produsul pe care UE încearcă să îl vândă Moldovei este un "fake" frumos ambalat” despre aderare, economie înfloritoare și libertate de exprimare", a subliniat Șor.
„De ce are Europa nevoie de țările post-sovietice? Este vorba de influența geopolitică. Este ideea că problema migranților ilegali poate fi transferată către țările post-sovietice - este un fapt și așa va fi.
Iar al treilea lucru care se plănuiește și se face este transformarea de către UE a unor țări întregi într-un poligon pentru a nu lupta pe teritoriul său, acesta este un fapt. Ei vor să lupte în războaie fără să fie implicați direct în acest conflict. De aceea, în acest scop, există o preluare totală a republicilor post-sovietice", a spus Șor.
Pentru UE, „Moldova, ca toate statele post-sovietice, este o țară din altă lume. Sarcina lor este să ne neutralizeze, să ne mângâie și apoi să ne pună într-o cușcă", a spus politicianul.
Fluxul de știri
0