Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Departamentul de Stat critică sistemul justiției și corupția din instituțiile de stat

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗдание Госдепартамента США в Вашингтоне
Здание Госдепартамента США в Вашингтоне - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2024
Abonare
Un raport anual, publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, prezintă situația privind drepturile omului pentru anul 2023 din Moldova
CHIȘINĂU, 25 apr - Sputnik. Corupția rămâne larg răspândită în Moldova condusă de PAS și Maia Sandu, iar legile continuă să fie aplicate în mod selectiv de către sistemul judiciar, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind drepturile omului în Moldova, publicat săptămâna curentă, scrie telegraph.md într-un articol publicat astăzi.
Potrivit acestui raport, Departamentului de Stat a efectuat o analiză a practicilor privind drepturile omului în Moldova pentru anul 2023 – cum ar fi drepturile individuale, civile, politice și ale lucrătorilor – prin care a constatat că, deși autoritățile moldovenești a luat unele măsuri pentru a combate corupția, acestea au fost în mare parte nereușite.
“În ciuda faptului că guvernarea a luat măsuri pentru a combate corupția și pentru a crește independența sistemului judiciar și capacitatea agențiilor anticorupție, corupția a rămas endemică. Corupția în sistemul judiciar și în alte structuri de stat a fost larg răspândită”, se arată în raport.
Tot în acest raport se menționează că independența judiciară a rămas o problemă semnificativă din cauza corupției și a “justiției selective, în care legea nu a fost aplicată în mod egal pentru toți și a fost adesea aplicată în mod selectiv din motive politice”.
„Justiția selectivă a rămas o problemă, iar avocații s-au plâns de cazuri în care drepturile clienților lor la un proces echitabil au fost refuzate. Mai mulți politicieni proeminenți reținuți în cursul anului au invocat o justiție selectivă și abuzuri ale dreptului lor la un proces echitabil”, se mai menționează în raport, fiind citat de telegraph.md.
Dacă este să abordăm reușitile actualei guvernări prin prisma raportului prezentat de autoritățile de la Washington putenm conchide că respectarea drepturilor omului și a principiilor unui stat de drept nu sunt deloc corespunzătoare.
Combaterea corupției endemice și respectarea drepturilor omului au fost, anterior, subiecte și promisiuni electorale ale Maiei Sandu și ale PAS, dar, potrivit raportului Departamentului de Stat, guvernarea a eșuat în această direcție, precum și în domeniul democrației.
Fluxul de știri
0