Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Biroul Național de Statistică: Unii recenzori au refuzat să mai participe la recensământ

© Sputnik / OsmatescoLocuitori ai capitalei
Locuitori ai capitalei  - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2024
Locuitori ai capitalei . Foto de arhivă
Abonare
Biroul Național de Statistică a prezentat un raport privind desfășurarea recensământului în Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 25 apr - Sputnik. Biroul Național de Statistică (BNS) s-a confruntat cu refuzul unor angajați instruiți de a mai lucra la recensământ. Acest lucru a fost declarat de vicedirectorul BNS, Aurelia Spătaru.
Potrivit ei, în prezent, în cadrul procesului de desfășurare a recensământului sunt implicați 3.800 de recenzori. Aceștia sunt asistați și de observatori care pot oferi informații suplimentare, precum și de specialiști din sectorul IT, logistică, geolocalizare care, de asemenea, ajută în desfășurarea activității.
"În unele situații, recenzorii decid să oprească această activitate. Numărul exact al acestora nu poate fi numit, pentru că se schimbă, deoarece avem posibilitatea de a-i înlocui cu personal din rezerva care a fost creată în procesul de selecție și instruire", a declarat Spătaru pentru Radio Moldova.
Principalul motiv al refuzului de a lucra, a spus ea, a fost dificultatea enumeratorilor care au fost instruiți timp de o săptămână să lucreze cu tabletele de colectare a datelor.
De asemenea, unii recenzori și-au întrerupt activitatea atunci când s-au lovit de lipsa de dorință a populației de a participa la recensământ și de a furniza datele lor.
Potrivit BNS, 640.000 de persoane au fost intervievate și 445.000 de gospodării au fost numărate în primele două săptămâni de la începerea recensământului.
Recensământul populației și al locuințelor a început în Moldova la 8 aprilie. Acesta va dura trei luni și se va încheia la 7 iulie. Participarea la sondaj este obligatorie pentru locuitorii țării. În acest an, pentru prima dată, chestionarele vor fi completate în format electronic. Rezultatele preliminare ale recensământului vor fi anunțate nu mai devreme de ianuarie 2025.
Fluxul de știri
0