Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Zăcămintele de petrol și gaze au fost transferate în gestiunea unei întreprinderi de stat

© Sputniksondă de petrol
sondă de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2024
sondă de petrol. Foto de arhivă
Abonare
Exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze din Moldova va fi preluată de o întreprindere de stat.
CHIȘINĂU, 21 aprilie - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a aprobat săptămâna aceasta transferul drepturilor de exploatare a zăcămintelor subterane de petrol și gaze către întreprinderea de stat "Expediția Hidrogeologică din Moldova" (EHGeoM).
Este vorba despre zăcămintele de gaze de la Victorovka, situat în raionul Cantemir, și despre situl de producere a petrolului de la Văleni din raionul Cahul.
"Prin această decizie, confirmăm: resursele subterane aparțin statului, iar exploatarea zăcămintelor de gaze și țiței din sudul țării va fi efectuată în interesul țării și cu un impact minim asupra mediului", a declarat Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietății Publice, în cadrul ședinței de guvern.
Totodată, ținând cont de importanța protecției mediului în zonele de extracție, Ministerul Mediului a fost împuternicit să încheie contracte de transmitere a loturilor subterane în folosința EHGeoM, iar organelor administrației publice locale din Cahul și Cantemir li s-a cerut să coordoneze procesele de atribuire a terenurilor.
Anterior, drepturile de exploatare a zăcămintelor menționate aparțineau companiei Redeco LTD (SUA), iar din 2007 companiei moldovenești Valiexchimp.
Fluxul de știri
0