Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Punct ochit, punct lovit: Patru planuri cincinale în domeniul forestier realizate de China

© AP Photo / Virginia MayoPădure
Pădure - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2024
Pădure. Foto de arhivă
Abonare
În urma realizării unor programe federale în valoare de câteva miliarde de dolari în ultimii 20 de ani, China a reușit să împădurească un total de suprafețe cât au realizat restul țărilor lumii în aceeași perioadă.
CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Inundațiile din 1998 au determinat China să instituie un sistem de reîmpădurire, care include astăzi 6 (!) programe guvernamentale federale cu o valoare cumulată de câteva zeci de miliarde de dolari.
Plantarea de păduri are ca scop combaterea eroziunii solurilor cauzate de apă, înverzirea versanților din munți, crearea de centuri forestiere și, cel mai important, a unui "zid verde" care să protejeze populația chineză de furtunile de nisip venite dinspre teritoriile nordice. Cu alte cuvinte, pădurea ajută la rezolvarea unor probleme pur utilitare ale țării: protejează de inundații (solul forestier absoarbe umezeala și o reține) și de deșerturi.
Astfel, în 20 de ani, China a împădurit aproape la fel de mult ca restul lumii la un loc. Suprafața totală împădurită a acestei țări dens populate a crescut cu 24%, având o suprafață de mărimea Suediei.
În același timp, China este cel mai mare importator de lemn din lume și unul dintre cei mai mari exportatori de produse forestiere.
Fluxul de știri
0