Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Școlile din țară activează în condiții igienico-sanitare deplorabile

© Sputnik / Mihai Carausclasă de liceu
clasă de liceu - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2024
clasă de liceu. Foto de arhivă
Abonare
Raportul UNICEF conține date dezamăgitoare privind situația igienico-sanitară din școlile din Moldova.
CHIȘINĂU, 20 apri - Sputnik. Fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și tratare a apelor uzate, accesul la canalizare și la apă, salubrizare și igienă este limitat pentru școlarii din mediul rural, astfel de date se conțin într-un raport UNICEF realizat în 968 de instituții de învățământ din Moldova în perioada octombrie 2023 - februarie 2024.
Rezultatele raportului au fost discutate în Parlament în cadrul mesei rotunde "Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de apă, sanitare și igienă în instituțiile de învățământ din Moldova".
Evenimentul a fost organizat în comun cu Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media, cu participarea reprezentanților Guvernului, Parlamentului, autorităților de supraveghere și reglementare și a partenerilor de dezvoltare.
Infrastructura de apă, canalizare și igienă în școli necesită îmbunătățiri semnificative, au remarcat participanții la masa rotundă. Deputatul Larisa Novac, membru al Comisiei parlamentare sectoriale, a asigurat de sprijinul forului legislativ pentru asigurarea calității vieții copiilor.
"Este important să acordăm prioritate acestei probleme și să luăm măsuri imediate pentru a asigura servicii mai bune de apă, igienă și sanitare în școli", a declarat șefa biroului UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
La rândul lor, reprezentanții Ministerului Educației și Științei au prezentat sarcinile instituțiilor de învățământ în acest domeniu.
"Este responsabilitatea noastră, a Ministerului Educației, să ne asigurăm că acest drept este respectat în instituțiile de învățământ. În acest scop, avem nevoie de o colaborare intensă atât cu autoritățile locale, cu organizațiile neguvernamentale, cât și cu toate instituțiile statului", a declarat Valentina Olaru, secretar de stat al Ministerului Educației și Științei.
Evenimentul a fost organizat în cadrul unui program de reabilitare și construcție a blocurilor sanitare în școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică al Germaniei prin intermediul băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). În cadrul programului, 125 de instituții de învățământ vor primi sprijin total pentru îmbunătățirea condițiilor de apă și canalizare.
Bugetul total al programului este de aproximativ 85 de milioane de lei.
Bugetul de stat va aloca 25 de milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro) pentru renovarea instalațiilor sanitare din școlile din Republica Moldova în 2024, a anunțat la începutul anului ministrul Educației, Dan Perciun.
Fluxul de știri
0