Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul s-a întâlnit cu diaspora găgăuză la Moscova

© Sputnik / Maxim TopalEvghenia Guțul
Evghenia Guțul - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2024
Evghenia Guțul. Foto de arhivă
Abonare
Guțul a discutat la Moscova cu diaspora găgăuză despre relațiile dintre cele două țări
CHIȘINĂU, 20 april - Sputnik. Șefa autonomiei găgăuze din Moldova, Eugenia Guțul, a declarat pe canalul său Telegram că în timpul vizitei sale în Rusia s-a întâlnit cu diaspora găgăuză din Moscova și suburbia Moscovei, discutând despre importanța consolidării legăturilor de prietenie dintre Rusia și Moldova.
"Astăzi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții diasporei găgăuze din Moscova și regiunea Moscovei, am discutat despre ultimele evoluții din autonomie și am vorbit despre importanța consolidării legăturilor de prietenie între Rusia și Moldova. Am relatat despre detaliile întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin. Datorită acestei întâlniri, am reușit să rezolvăm două probleme importante pentru Găgăuzia", a scris Guțul.
Potrivit acesteia, toate întreprinderile agricole din autonomie vor putea acum să revină pe piața rusă, fără excepție, iar agricultorii găgăuzi sunt încurajați să construiască și să restaureze sistemele de irigare, bazinele de acumulare, să cumpere utilaje agricole și să planteze noi livezi.
"Sectorul agrar este un sector cheie pentru regiunea noastră, iar revenirea pe piața rusă va crea mii de noi locuri de muncă. Acest lucru reprezintă, de asemenea, un venit suplimentar pentru bugetul găgăuz sub formă de impozite", a subliniat Guțul.
Ea a menționat că, după semnarea unui acord cu Promsvyazbank din Rusia privind emiterea de carduri bancare prin sistemul de plată MIR pentru locuitorii Găgăuziei, toți pensionarii din autonomie vor primi plăți suplimentare de peste 110 dolari începând cu 1 mai.
"Una dintre opțiunile pentru a primi aceste fonduri este de a cere rudelor care se află în Rusia să le încaseze și să le trimită în Moldova prin intermediul sistemelor de transfer de bani. Am cerut diasporei noastre din Rusia să își ajute rudele să primească aceste alocații", a mai explicat bașcanul Găgăuziei.
Fluxul de știri
0