Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Afacere cu noroc sau cum a fost salvată de la faliment compania de stat Calea Ferată

© Sputnik / Miroslav RotariCalea Ferată din Moldova
Calea Ferată din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2024
Calea Ferată din Moldova. Foto de arhivă
Abonare
Cea mai profitabilă companie de sat a creditat întreprinderea Calea Ferată din Moldova
CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Ministrul Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni televizate a oferit detalii despre condițiile în care a fost acordat creditul pentru a fi salvată de la faliment compania de stat Calea Ferată din Moldova.
Loteria Națională a Moldovei a acordat un credit de 35 milioane de lei Căii Ferate din Moldova pentru a fi achitate restanțele salariale față de angajați, a declarat în cadrul unei emisiuni ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, fiind citat de mold-street.com.
„Există un mecanism legal între companiile de stat. Prin deciziile consiliilor și Agenției Proprietății Publice se pot acorda împrumuturi... Și să fie clar, noi am promis în februarie că până la final de luna martie închidem anul 2023. Deci, asta a fost promisiunea noastră. Am luat acest împrumut, am închis datoria.Au mai rămas două sau trei milioane să închidem decembrie”, a spus Andrei Spînu.
El a mai precizat că în această săptămână noul șef interimar CFM a venit cu un nou plan de criză și altul de măsuri privind reducerea cheltuielilor.
Spînu afirmă că la momentul de față Calea Ferată din Moldova nu mai acumulează datorii, iar cei circa șase mii de angajați vor fi remunerați, în continuare, din activitatea operațională a companiei. Astfel, autoritățile prognozează că volumul mărfurilor transportate pe calea ferată vor crește.
Ex-directorul CFM, Oleg Tofilat, a declarat că fără susținerea din partea statului această întreprindere nu are șanse de suprvețuire.
Portalul mold-street.com menționează că astfel de scheme de creditare între companiile de stat au existat și în trecut. De exemplu, compania de stat Air Moldova în 2018 a beneficiat de un ajutor de 75 de milioane de lei, fiind acordat de ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, deoarece fără acești bani compania dată putea să-și sisteze activitatea.
Cu toate acestea, ajutorul doar a amânat falimentul Air Moldova, în octombrie 2019, statul a vândut Air Moldova, iar anul trecut întreprinderea a ajuns în insolvență, astfel concluzionează cei de la portalul mold-street.com.
Potrivit aceluiași portal, Loteria Națională a Moldovei a înregistrat în ultimii trei ani creșteri spectaculoase ale veniturilor și profiturilor, ajungând a fi cea mai profitabilă companie a statului.
Fluxul de știri
0