Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban a calificat actuala Ucraină drept un protectorat al Occidentului

© AFP 2024 / FRANCOIS WALSCHAERTSViktor Orban și Ursula von der Leyen
Viktor Orban și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2024
Abonare
Orban: Ucraina nu este acum un stat suveran, ci un protectorat al Occidentului
CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Ucraina este în prezent un protectorat al Occidentului și nu un stat suveran, iar Ungaria ar dori să aibă un fel de entitate tampon între ea și Rusia, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
"Condiția ungară este ca între noi și Rusia să existe ceva.... Astăzi, Ucraina este doar un protectorat occidental, nu un stat suveran, dar cel mai important lucru pentru noi este ca între noi să existe ceva", a declarat Orban, în cadrul unei conferințe a forțelor politice conservatoare de dreapta din Europa, el fiind citat de ziarul Magyar Nemzet.
El a subliniat că Ungaria este în continuare interesată să continue comerțul cu Rusia.
"Nu îi critic pe ucraineni pentru că își apără țara, dar întrebarea este dacă o fac în mod rezonabil. În calitate de străin, trebuie să înțeleg motivul războiului. Din propria mea experiență, rușii nu vor permite niciodată ca Ucraina să devină membră NATO în starea actuală, deoarece vor să creeze o zonă tampon între NATO și ei înșiși ... Acesta este motivul războiului", a precizat el.
Întrebat dacă se consideră un prieten al președintelui rus Vladimir Putin, premierul ungar a declarat că Budapesta este în favoarea unei soluționări pașnice rapide, deoarece conflictul nu poate fi rezolvat pe câmpul de luptă, fiind necesare negocieri pentru a pune capăt acestuia, "nu este vorba de prietenia cu Putin, dar de realitate".
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2024
Internațional
Orban acuză conducerea UE că face șantaj politic
Anterior, Orban a declarat într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel, că cea mai ideală opțiune pentru Ucraina este să devină o zonă tampon între Rusia și blocul NATO, altfel ucrainenii își vor pierde țara. De asemenea, premierul ungar a menționat în repetate rânduri că economia Ucrainei s-a prăbușit și că aceasta există doar cu finanțare din partea Europei și a Statelor Unite.
"Conferința conservatorismului național" cu participarea unor politicieni europeni de dreapta a continuat miercuri, după ce marți primarul comunei Saint-Josse-Ten-Node din regiunea metropolitană Bruxelles, Emir Kier, a interzis-o la două ore după ce a început, menționând că este vorba dspre punctul de vedere al forțelor de ordine. Decizia primarului a atras critici din partea autorităților din Belgia și din alte țări.
Fluxul de știri
0