Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexei Lungu, despre cum urmează să-i fie furată statului Calea Ferată

© Sputnik / Rodion ProcaAlexei Lungu
Alexei Lungu - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2024
Abonare
Există o nouă răsturnare de situație în povestea Căii Ferate din Moldova. Presa a relatat că Recean și Spînu i-au pregătit soarta "Moldenergo" - să împartă compania.
CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. Astăzi, CFM se află într-o situație foarte dificilă. Are atât de multe datorii și credite, încât sistemul este în pericol de a se prăbuși. Singurul lucru care va salva compania este o restructurare profundă a sectorului feroviar și revitalizarea acestuia, ținând cont de cele mai bune practici internaționale. Dar guvernul a propus o cale care nu este cea mai bună pentru "salvare".
Dintr-o strategie care schițează mai multe scenarii, Spînu pare să fi ales următoarea opțiune - o separare completă a CFM în filiale separate de infrastructură și de operațiuni. Operațiunile și activitățile comerciale, inclusiv datoriile istorice, ar urma, de asemenea, să fie separate.
Și, așa cum se obișnuiește, pierderile și datoriile pot fi lăsate statului, în timp ce partea profitabilă va fi vândută.
În același timp, conform planului guvernamental aprobat la 20 aprilie 2022, vor fi scoase fonduri suplimentare de la bugetul de stat: 20 de milioane de lei - pentru inventarierea activelor companiei feroviare, alte 20 de milioane de lei - pentru costurile de creare a unor noi organizații feroviare.
Pensionari își vând lucrurile din casă - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2024
Societate
Oficial: aproape o treime dintre moldoveni trăiesc în sărăcie
În plus, vor trebui alocate surse pentru mai mulți ani de gestionare a infrastructurii feroviare - 400 de milioane de lei - și așa mai departe.
Între timp, restanțele companiei la plata salariilor angajaților rămân la nivelul a 3 luni și depășesc 650 milioane de lei.
Într-un interviu recent, Tofilat, șeful care și-a depus demisia de la CFM, a evitat cu grijă să răspundă de ce guvernul a pregătit un asemenea scenariu pentru CFM. "Întrebați-l pe ministru", i-a recomandat Tofilat prezentatoarei.
Cunoscând metodele autorităților noastre, nu sunt surprins că o astfel de schemă de dezmembrare a CFM va fi pusă în aplicare. Întrebarea principală este: ce se va întâmpla cu oamenii care stau de luni de zile fără salarii?
Fluxul de știri
0