Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Severin, despre lovitura Iranului asupra Israelului din noaptea de 13 spre 14 noiembrie

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2024
Abonare
Adrian Severin, despre atacul iranian din această noapte asupra unor poziții israeliene: Acesta nu este un “atac”, ci o “demonstrație”, un “avertisment” și un “test” (deopotrivă politic și militar).
Severin subliniază că urmează convocarea Consiliului de Securitate, care se va întruni, la cererea Israelului, mai rapid decât s-ar fi întrunit la cererea Iranului, ocazie cu care, inevitabil, Rusia și China vor aduce în discuție și atacurile israeliene împotriva unor ținte iraniene de pe teritoriul iranian, sirian și libanez.
Publicăm mai jos întregul text al analizei de moment pe care o face Adrian Severin pentru situația din Orientul Mijlociu.

„Se joacă șah; iar șahul s-a inventat în Iran (Persia).

Salva iraniană nu a produs pagube umane și materiale (de fapt se pare că nu a produs nici un fel de pagube directe, ci numai probleme de ordin psihologic) comparabile cu cele din Gaza, care să zdruncine conștiința comunității internaționale. În aceste condiții, fără ca Israelul să își fi putut recupera ceva din simpatia pierdută în ultimele luni, o eventuală rezoluție a Consiliului de Securitate, dacă va putea fi adoptată, va cere ambelor părți să se abțină în viitor de la acțiuni militare ostile, directe și indirecte, una împotriva alteia.
Iranul se va simți ținut de această rezoluție numai în măsura în care Israelul se va simți obligat să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate. Cea mai recentă dintre ele este cea privind încetarea focului în Gaza, pe care guvernul israelian a declarat că nu o va pune în aplicare.
Avem de a face cu ceea ce se numește managementul crizei prin criză sau, mai exact, prin escaladarea crizei. Este, de asemenea, vorba despre strategia pe care fostul Secretar de Stat american, Dean Acheson, o numea “pe marginea prăpastiei”.
În acest moment SUA nu dorește să sară in prăpastie, acolo unde Israelul pare a o atrage. Administrația Biden ar putea încerca, în compensație, escaladarea războiului economic cu Iranul; numai că Iranul se bazează acum pe sprijinul BRICS pentru a ocoli sancțiunile economice, iar Israelul, lipsit de orice ofertă politică în chestiunea palestiniană, nu poate conta pe participarea arabă (în special a statelor din Golf) la embargoul anti-iranian.
Or, fără încercuirea Iranului, diplomația israeliană nu își va putea atinge scopul sufocării economice a principalului său rival strategic regional, cu efectul determinării unor nemulțumiri sociale interne ducând la schimbarea de regim politic.
Încă înainte de acțiunea iraniană din noaptea trecută (acțiune care, pentru cunoscătorii psihologiei orientale, mai degrabă a fost stimulată decât descurajată de avertismentele arogante ale Casei Albe), Qatarul și Kuweitul au informat SUA că nu vor permite folosirea bazelor americane de pe teritoriul lor ca punct de lansare pentru o eventuală lovitură împotriva regimului de la Teheran. Nu este de așteptat ca Turcia să adopte o altă atitudine. Din start aceasta face extrem de dificilă susținerea militară a unei izolări economice și diplomatice a Iranului.
Pe de altă parte între pace și război, respectiv între prosperitatea economică și tehnologiile militare americane, Arabia Saudită să o prefere pe cea dintâi, gândind că îi conferă mai multă securitate.
Peste toate acestea, nu este exclus ca în zilele următoare să asistăm la o ofensivă pe scară largă, potențial decisivă, a armatei ruse în Ucraina. O Ucraină aflată deja la limita puterilor. Iar faptul că războiul din Ucraina și cel din Gaza se află în legătură strategică este deja stabilit.
Teheranul nu a dat un șah mat, ci doar a împins Israelul în poziție de șah. Nimeni, nici măcar cetățenii israelieni, în mod firesc terorizați psihic în această noapte și care ei, iar nu statul lor, se află în insecuritate, nu dorește ieșirea din această poziție prin escaladarea războiului regional. Excepție face premierul Netanyahu.
Ieșirea optimă trebuie caută prin concesii politice, prin compromisuri înțelepte și printr-o diplomație realistă și vizionară. Ea impune, printre altele, încetarea “operațiunii militare speciale” israeliene din Gaza. Cine este în stare să le practice în lumea minților încinse de azi?
Când ajungi pe marginea prăpastiei, chiar dacă ești conștient că nu trebuie să mergi mai departe, riscul de a aluneca în ea este imens. Coaja de banană pe care să alunecăm cu toții într-o tragedie și mai mare decât cea pe care de ani buni deja o trăim, s-ar putea numi acum Benjamin Netanyahu, iar principala victimă ar putea fi chiar SUA”.
Fluxul de știri
0