Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul se declară dispusă pentru discuții în vederea restabilirii relațiilor cu Chișinăul

© Sputnik / OsmatescoProtest al reprezentanților găgăuzi în fața Curții Constituționale pe tema TVA
Protest al reprezentanților găgăuzi în fața Curții Constituționale pe tema TVA - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2024
Protest al reprezentanților găgăuzi în fața Curții Constituționale pe tema TVA. Foto de arhivă
Abonare
Șefa autonomiei găgăuze a declarat că este deschisă pentru discuții cu autoritățile centrale din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a declarat că este pregătită pentru compromisuri în vederea restabilirii relațiilor cu actuala conducere a Republicii Moldova.
"Sunt gata să mă așez la masa de negocieri, să fac compromisuri pentru ca autonomia noastră să se dezvolte și să realizez promisiunile mele electorale. Dintr-un motiv oarecare, președintele moldovean mă vede ca pe un dușman, deși sunt deschisă la dialog", a declarat Guțul în direct la postul de televiziune GRT.
În opinia sa, autoritățile fac presiuni asupra regiunii, încercând să o priveze de statutul său special.
"Observăm o presiune excesivă asupra autonomiei, înțelegem ce scopuri urmărește elita conducătoare. Aceste acțiuni au drept scop lichidarea autonomiei găgăuze", a declarat bașcanul.
În acest sens, ea a amintit că autoritățile centrale au planificat să priveze regiunea de finanțare, dar această încercare a eșuat.
"La Curtea Constituțională, împreună cu deputații Adunării Populare și opoziția din Parlament, am reușit să apărăm vechea ordine de plată a impozitelor, dar legea a rămas în vigoare de la 1 noiembrie anul trecut până la 22 februarie anul curent", a spus Guțul.
În același timp, ea a menționat că este puțin probabil ca autoritățile centrale să meargă pe calea lichidării oficiale a autonomiei, temându-se de o reacție dură din partea populației din regiune. Potrivit bașcanului, între timp, ei privează actuala conducere a Găgăuziei de puterile sale, în special prin reformarea sistemului judiciar.
"Ei vor intenționat să resubordoneze instanțele judecătorești față de autoritățile centrale", a declarat Guțul.
Această reformă, a precizat ea, va duce, în special, la faptul că rezultatele alegerilor locale din autonomie vor trebui să fie validate în instanțele judiciare la nivel central.

"Aceasta este o restrângere a competențelor noastre", a mai subliniat bașcanul Găgăuziei.

Fluxul de știri
0