Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Au fost stabilite noi reglementări pentru deținătorii de terenuri

© Sputnik / Andrey Solomonovпахота зяби для урожая будущего года
пахота зяби для урожая будущего года - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2024
Abonare
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a informat despre noile reglementări în domeniul funciar stabilite în 2023, inclusiv adoptarea unei redacții noi a Codului Funciar.
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. MAIA a anunțat despre responsabilitățile pe care le vor avea deținătorii de terenuri după modificarea unor acte normative în anul 2023, printre care adoptarea unei redacții noi a Codului Funciar, transmite biroul de presă a insituției.
În cadrul unui briefing de presă secretarul de stat Vasile Șarban a menționat că începând cu anul 2024, Cadastrul funciar la nivel național va fi ținut de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, iar utoritățile publice locale vor fi responsabile de ținerea Cadastrului funciar la nivel local.
Totodată, serviciile pentru reglementarea regimului proprietății funciare (subdiviziunea unității administrativ-teritoriale de nivelul II), la nivel de raion vor generaliza informația despre terenuri.
„Pentru o mai bună organizare și gestionare a terenurilor, au fost stabilite patru categorii esențiale: proprietate privată, terenuri arendate, terenuri aflate în subarendă și terenuri aflate în posesiune. Producătorii agricoli sunt încurajați să completeze documentația necesară și să comunice primăriilor modificările efectuate la forma de proprietate, lucru esențial pentru accesarea subvențiilor și a altor forme de sprijin guvernamental”, a menționat secretarul de stat.
Comunicatul difuzat mai prezintă răspunsuri la câteva întrebări care ar putea apărea din partea deținătorilor de terenuri.
Ce trebuie să întreprindă fermierii/proprietarii de terenuri care au contracte de arendă sau subarendă?
Fermierii și proprietarii trebuie să prezinte la primăriile locale contractele de arendă sau subarendă. Contractele pe termen de până la 5 ani trebuie înregistrate în registrele contractelor de arendă ale primăriilor. Contractele încheiate pe un termen mai mare de 5 ani sunt notate în registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial. Totodată, în cazul terenurilor aflate în posesiune, fermierii/deținătorii de terenuri agricole trebuie să le declare primăriei. Posesiunea se dobândește prin exercitarea voită a stăpînirii de fapt a bunului (terenului). Se consideră posesor al dreptului persoana care a început să-l exercite ca un titular.
Care sunt consecințele pentru cei care nu îndeplinesc cerințele?
Fermierii care vor prezenta datele eronate vor fi nevoiți să restituie subvențiile primite și vor fi incluși în lista de interdicție la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Care este termenul limită pentru prezentarea informațiilor?
Se recomandă fermierilor prezentarea primăriei la zi a datelor sau cel târziu până în luna mai, asupra drepturilor de folosință asupra terenurilor.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează agricultorii/proprietarii legali de terenuri să prezinte contractele de arendă, subarendă sau să comunice dreptul de posesiune odată cu obținerea acestora.
Fluxul de știri
0