Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șeful Biroului Național de Statistică a informat despre desfășurarea recensământului

© Sputnik / OsmatescoКишеневцы на улицах города
Кишеневцы на улицах города - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2024
Abonare
Potrivit directorului BNS, recensământul a demarat cu mici dificultăți, dar, în general, acesta se desfășoară conform graficului.
CHIȘINĂU, 12 aprilie - Sputnik. În primele patru zile de la desfășurarea recensământului populației și al locuințelor din Moldova au fost intervievate circa 127 de mii de persoane și au fost numărate aproape 65 de mii de case. Astfel de date preliminare au fost prezentate vineri, în cadrul unui briefing, de către Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS).
"În general, lucrările de recensământ al locuințelor și populației, care au început la 8 aprilie, se desfășoară conform graficului stabilit. Recensământul actual implică integrarea mai multor metode și tehnologii noi, inclusiv a sistemului de geolocalizare utilizat pentru localizarea clădirilor, caz în care depindem de calitatea hărților prin satelit și a conexiunilor la internet", a declarat Cara.
De asemenea, el a precizat că unii recenzori au întâmpinat inițial unele dificultăți în utilizarea tabletelor.
Cara a vorbit, de asemenea, despre procesul de elaborare a chestionarelor și de compilare a întrebărilor. Potrivit acestuia, procesul a început în decembrie 2022, chestionarele au fost consultate cu societatea civilă, cu instituțiile relevante și a ținut cont de numeroasele sugestii și comentarii primite de BNS la acel moment. Potrivit acestuia, marele avantaj al recensământului din acest an este utilizarea chestionarelor digitale, care sporește eficiența sondajului și reduce timpul de colectare a informațiilor.
Oleg Cara a reamintit că participarea la recensământ este obligatorie, iar datele furnizate de cetățeni sunt strict confidențiale și protejate de lege.
"Dorim să colectăm date de înaltă calitate și exacte privind situația demografică, socială și economică, dar este imposibil să le obținem dacă fiecare cetățean nu participă la recensământ, fiecare casă, fiecare clădire nu va fi luată în considerare. Prin urmare, facem apel la cetățeni să coopereze și să furnizeze date exacte", a declarat șeful BNS.
Fluxul de știri
0