Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a suspendat Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

© Photo : Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 15.01.2023
Заседание парламента Молдовы 15.01.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2024
Abonare
Parlamentul a votat, în ultima lectură, suspendarea Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a fost suspendat de Parlament după ce 53 de deputați ai majorității parlamentare au votat în doua lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.
Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive.
Mai exact, în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova și Georgia.
Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării de la Chișinău consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.
Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din Moldova și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Republica Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului.
Fluxul de știri
0