Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova a prezentat trei proiecte de interconectare energetică cu Ucraina și România

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaLinii aeriană de transmisie a energiei electrice
Linii aeriană de transmisie a energiei electrice - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2024
Linii aeriană de transmisie a energiei electrice. Foto de arhivă
Abonare
Moldova a participat la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Vilnius.
CHIȘINĂU, 12 aprilie - Sputnik. Moldova a prezentat la summitul Inițiativei celor Trei Mări, care a avut loc la Vilnius, trei proiecte de interconectare cu sistemele energetice ale Ucrainei și României.
Potrivit Ministerului moldovean al Energiei, proiectele prezentate vor avea un impact serios în regiune și pot fi finanțate și implementate cu instrumentele disponibile în cadrul inițiativei.
Aceste proiecte au ca scop îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi:
construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de transport de înaltă tensiune de 330 kV Bălți - Centrala Hidroelectrică Moldovenească;
construcția liniei Iujnoukrainsk - Primorsk (Ucraina) - Vulcănești (Moldova) - Isaccea (România);
creșterea capacității coridorului vertical transbalcanic de gaze naturale și dezvoltarea de proiecte de producere a "hidrogenului verde" folosind surse de energie regenerabilă.
"Realizarea acestor proiecte va consolida securitatea energetică, va asigura dezvoltarea durabilă și va reduce impactul asupra mediului în Europa Centrală și de Est", a declarat Ministerul Energiei.
Summitul Inițiativei celor Trei Mări are loc anual și implică 13 țări situate între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Austria, Croația, România, Grecia și Bulgaria. Republica Moldova a devenit membru asociat al organizației în septembrie 2023.
Fluxul de știri
0