Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Împotriva criticilor: Parlamentul a aprobat raportul anual al CCA

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaГлава Совета по телевидению и радио Лилиана Вицу-Ешану
Глава Совета по телевидению и радио Лилиана Вицу-Ешану - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2024
Abonare
Șefa Consiliului Coordonator al Audiovizualului și-a prezentat raportul anual, opoziția parlamentară l-a criticat, majoritatea de guvernământ l-a aprobat.
CHIȘINĂU, 12 apri - Sputnik. Parlamentul a aprobat raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023, care a fost prezentat în ședința plenară de către șefa Agenției, Liliana Vițu-Eșanu.

Sancțiuni și monitorizare

Potrivit documentului, anul trecut, CCA a eliberat 9 licențe de emisie, 7 autorizații de retransmisie, a revocat și invalidat 6 autorizații de retransmisie și a eliberat din nou 33 de autorizații de retransmisie.
În total, au fost aplicate 371 de sancțiuni: 103 avertismente publice, 266 de amenzi și 2 suspendări de 2 luni ale licențelor de emisie. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 3 140 500 de lei.
În 2023, STTR a monitorizat conținutul a 42 de servicii media audiovizuale TV și 18 servicii de radiodifuziune. Numărul încălcărilor în ceea ce privește informarea corectă a scăzut în comparație cu anul 2022: au fost aplicate 72 de sancțiuni sub formă de avertismente și amenzi.
Conform informațiilor cuprinse în Raportul de activitate, numărul de proceduri judiciare în care a fost implicată autoritatea aproape s-a dublat în comparație cu 2022. Toate hotărârile judecătorești au fost pronunțate în favoarea CCA.

Controlul politic și cenzura

CCA este controlată politic, iar televiziunea publică a fost preluată de partidul de guvernământ, a declarat în cadrul reuniunii Adela Răileanu, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
"Astăzi nu mai poate fi ascuns faptul că există carențe semnificative în funcționarea domeniului audiovizualului. Că instituția-cheie în acest domeniu, CCA, este subordonată politic, că televiziunea publică "Teleradio-Moldova" a fost preluată de partidul de guvernământ, că un număr mare de posturi TV private au fost lichidate arbitrar de către guvern prin comisii și organe, fără consultarea Consiliului Audiovizualului, că nimeni nu mai respectă Codul serviciilor media audiovizuale. Această realitate îngrijorătoare a fost exprimată și în raportul recent al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Ni se reproșează faptul că autoritățile atacă libertatea de exprimare, una dintre cele mai importante valori ale spațiului european", a declarat deputatul.
Republica Moldova este constrânsă de cenzura informațională: PAS, aflat la guvernare, controlează mass-media, suprimând criticile și încălcând libertatea de exprimare, a declarat de la tribuna Parlamentului Alexander Nesterovski, deputat independent și membru al partidului de opoziție Renaștere.
"Zeci de canale TV independente și resurse de internet care criticau politicile partidului de guvernământ și ofereau posibilitatea opoziției de a se exprima au fost închise. "Partidul "galben" a creat un monopol asupra mass-media, unde singura voce acceptabilă devine propaganda PAS. Finanțarea de către UE și SUA a mijloacelor de propagandă subminează principiile de independență și obiectivitate, atunci când mass-media devine un instrument de politică externă mai degrabă decât un mijloc de informare a societății", a declarat el.
Potrivit lui Nesterovski, Republica Moldova se confruntă cu o dictatură informațională "în care libertatea de exprimare și de opinie sunt supuse unei pedepse imediate, iar accesul la informații obiective devine din ce în ce mai problematic".

Monitorizarea - va continua

În pofida criticilor opoziției, majoritatea de la putere a aprobat documentul: 55 de deputați din cei 88 prezenți la ședință au votat pentru, 17 au fost împotrivă și 18 nu au votat.
Parlamentul a recomandat Consiliului pentru Televiziune și Radio, în contextul scrutinului electoral care va avea loc în toamna acestui an, să ia măsurile necesare pentru a proteja spațiul informațional național, să evalueze cazurile de dezinformare în conținutul audiovizual și să monitorizeze furnizorii de servicii media "pentru a se asigura că publicul este corect informat".
Fluxul de știri
0