Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministerul rus de Externe califică drept absurde acuzațiile Chișinăului la adresa Moscovei

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля
Здание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2024
Abonare
Alexei Polișciuk, șeful celui de-al doilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, și-a exprimat nedumerirea față politica incoerentă a guvernării de la Chișinău
CHIȘINĂU, 9 apr - Sputnik. Acuzațiile aduse de conducerea Moldovei împotriva Rusiei sunt absurde și aduc practici negative în viața cetățenilor de rând, a declarat șeful celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk.
El a atras atenția asupra retoricii președintelui Maia Sandu cu privire la decizia Moscovei de a deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană și expulzarea ulterioară a unui diplomat rus.
"Acuzațiile absurde ale conducerii Moldovei împotriva noastră se aud în mod constant. Nu putem înțelege cum asigurarea dreptului de vot constituțional poate determina „lipsa de respect” față de statul moldovenesc și cetățenii săi. Pentru că s-au desfășurat alegeri în Transnistria, un angajat al ambasadei noastre a fost declarat persona non grata. Am exprimat un protest hotărât și am fost forțați să expulzăm un diplomat moldovean ca răspuns. Permiteți-mi să subliniez: am fost nevoiți să facem asta. Astfel de expulzări au un impact negativ asupra cetățenilor de rând care apelează la misiunile diplomatice pentru asistență consulară", a subliniat Polișciuk.
El și-a exprimat nedumerirea; cum „se poate susține democrația, dar să se interzică votarea, și apoi cineva să mai fie pedepsit pentru asta”.
„Permiteți-mi să vă reamintesc că în Moldova locuiesc aproximativ un sfert de milion de cetățeni ruși, dintre care circa 220 de mii locuiesc în Transnistria. Limitarea oportunității de a-și exprima voința electorală ar însemna o încălcare masivă a normelor democratice, cărora conducerea moldovenească declară că le susține. Noi înșine oferim întotdeauna asistență autorităților moldovenești în organizarea alegerilor la care să participe cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia. Când au loc alegeri în Republica Moldova, în țara noastră se deschid atâtea secții de votare câte solicită oficial Chișinăul. Din păcate, autoritățile moldovenești nu apreciază acest lucru”, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe.
Fluxul de știri
0