Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

De la începutul anului AIPA a valorificat circa 50% din fondurile pentru subvenționare

© Sputnik / Egor Eremov / Accesați arhiva multimediaagricultura
agricultura  - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2024
agricultura . Foto de arhivă
Abonare
În primele trei luni ale anului au fost repratizate pentru agricultori aproximativ jumătate din subvenții alocate din fondurile guvernamentale
CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. De la începutul anului, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agriculturi (AIPA) a valorificat aproximativ 50% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, transmite MOLDPRES.
În valori nominale, asta înseamnă că peste 798 milioane lei (circa 40 mln de euro) au fost repartizați agricultorilor, pentru diverse mecanisme de subvenționare.
Pentru comparație, anul trecut, o sumă similară de finanțare a fost alocată agricultorilor abia în luna iunie, fapt ce denotă o accelerare a ritmului de distribuție a fondurilor.
Numai în ultima săptămână, a fost autorizată spre plată o sumă de aproximativ 83 milioane lei, potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).
Banii au fost distribuiţi pentru plăți complementare: 38 cereri în valoare de 11,1 mln de lei; proiecte Start-up: două proiecte în valoare de 0,32 mln de lei; dezvoltare rurală: o cerere în valoare de 0,39 mln de lei; post-investiții: 46 de cereri în valoare de 19,48 mln de lei; cereri de implementare a proiectelor prin abordarea LEADER: 12 proiecte în valoare de 0,2 mln de lei.
De asemenea, au fost achitate plăți directe per kg de lapte: 27 de cereri în valoare de 13,54 mln de lei; ajutor financiar( seceta și furtuna din 2023): 280 de cereri în valoare de 38,58 mln de lei.
În acest an, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1 miliard 600 milioane lei.
Fluxul de știri
0