Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Recensământul populației și al locuințelor a fost lansat în Moldova

© Pexels / Oleksandr PidvalnyiFacturi
Facturi - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2024
Abonare
În Republica Moldova a început recensământul populației și al locuințelor, care va dura trei luni.
CHIȘINĂU, 8 aprilie - Sputnik. Biroul Național de Statistică (BNS) din Moldova dă start recensământului populației și stocului de locuințe din republică, recensământul va dura trei luni și se va încheia la 7 iulie.
Potrivit guvernului republicii, datele colectate vor contribui la "o mai bună planificare a infrastructurii, la modernizarea învățământului și la îmbunătățirea serviciilor sociale și medicale".
La acest eveniment vor participa 4.000 de recenzori. Datele din cadrul recensământului vor fi colectate parțial direct, prin intermediul unui sondaj, dar și indirect, din surse de date administrative sau private.
Informația colectată în cadrul recensământului va fi utilizată, printre altele, pentru a calcula numărul populației permanente a Republicii Moldova, precum și pentru a crea o bază pentru studii statistice în gospodării, a precizat BNS.
Anterior, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a declarat că sancțiunile pentru neparticiparea la recensământ vor fi aplicate "în cazuri excepționale".
"Legea nr. 231 din 2022 cu privire la recensământ prevede în mod explicit că participarea tuturor persoanelor care fac obiectul recensământului este obligatorie. Pe de altă parte, Codul de infracțiuni prevede, de asemenea, o serie de prevederi pentru a descuraja neparticiparea la recensământ. Cu toate acestea, aceste sancțiuni vor fi aplicate în cazuri excepționale, dacă nu a existat niciun răspuns la niciun mijloc de convingere a unei persoane să participe la recensământ", a declarat Cara.
Pentru efectuarea recensământului, BNS a primit un lot de echipamente electronice, inclusiv 3.000 de tablete în valoare de aproximativ 800 de mii de euro. După cum a menționat Oleg Kara, în cadrul acestui recensământ, pentru prima dată metoda de colectare a informațiilor se va baza pe dispozitive electronice, iar chestionarele vor fi completate electronic.
În bugetul de stat sunt prevăzute 244,3 milioane de lei (peste 12,2 milioane de euro) pentru finanțarea lucrărilor de organizare și desfășurare a recensământului din 2024. BNS primește asistență și în cadrul proiectului "Suport pentru Biroul Național de Statistică pentru Recensământul populației și locuințelor din 2024", finanțat de UE și cofinanțat de UNFPA.
Proiectul a început în iunie 2023 și va dura 30 de luni. Costul total al proiectului este de 2,075 milioane de euro, din care 2 milioane de euro reprezintă contribuția UE și 75 de mii de euro contribuția UNFPA.
Recensământul anterior al populației din Republica Moldova a fost efectuat în perioada 12-25 mai 2014. În acest scop au fost alocate 89 de milioane de lei, din care 23 de milioane de lei au rămas neutilizate. Datele oficiale ale recensământului, după numeroase întârzieri, au fost făcute publice pentru prima dată abia la sfârșitul lunii martie 2017. Conform acestor date, populația Republicii Moldova, la data recensământului, era în mod oficial de 2 998 235 de persoane. 193.434 de persoane nu au fost cuprinse în recensământ.
Fluxul de știri
0