Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Filiala Chișinău a Bursei Române de Mărfuri a inițiat prima tranzacție cu gaze naturale

© AP Photo / Michael Probstpoză simbol
poză simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2024
poză simbol. Foto de arhivă
Abonare
Compania de la Chișinău a Bursei Române de Mărfuri - BRM EAST ENERGY (BRM), a lansat platforma de tranzacționarea prin intermediul căreia vor fi efectuate achiziții de gaze naturale de către consumatorii non-casnici.
CHIȘINĂU, 8 apr - Sputnik. BRM EAST ENERGY, anunță operaționalizarea cu succes a primei platforme electronice destinată achiziționării de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici din R. Moldova, se anunță în comunicatul companiei.
Potrivit comunicatului, această platformă reprezintă o noutate absolută pe piața moldovenească, fiind o practică obișnuită pe piețele de gaze naturale din Uniunea Europeană.
„Practic, prin acest instrument, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înscriși la platforma de tranzacționare”, se menționează în comunicat.
Odată cu deschiderea sesiunii de tranzacționare a fost înregistrat primul consumator care va participa la o licitație privind achizițiile de gaze naturale.
„Primul consumator care a inițiat o tranzacție de cumpărare pe platforma gestionată de BRM în Moldova este CET NORD S.A., licitația fiind programată pentru 11.04.2024, ora 14.00”, se mai reliefează în comunicat.
Operațiunile se vor efectua într-un mod transparent, corect și eficient, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei OTC, prin care toate datele tranzacției sunt făcute publice, inclusiv contractul de furnizare și caietul de sarcini.
Datorită acestei platforme, consideră cei de la BRM, va fi încurajată competiția corectă și eficientă între furnizorii de gaze naturale din Moldova și va duce la „obținerea unei transparențe crescute, a unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la crearea unui mediu stabil și durabil în ceea ce privește diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a R. Moldova”.
„În acest sens, invităm toate companiile de stat și private din R. Moldova care sunt interesate atât de achiziționarea gazelor pentru consumul propriu, precum și de vânzarea/ furnizarea gazelor, să se afilieze și să participe la tranzacțiile derulate prin platformele BRM EAST ENERGY, în condiții de maximă transparență, eficiență și competitivitate”, se conchide în comunicat.
Fluxul de știri
0