Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații de la Comrat solicită guvernării să respecte statutul special al autonomiei

© Sputnik / Mihai CarausGagauzia
Gagauzia - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2024
Gagauzia. Foto de arhivă
Abonare
Adunarea Populară a Găgăuziei a reamintit că bugetul UTA Găgăuzia este format în conformitate cu legea care reglementează statutul special al regiunii.
CHIȘINĂU, 8 aprilie - Sputnik. Deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) s-au adresat președintelui Parlamentului și premierului Republicii Moldova pentru a iniția un dialog pe marginea bugetului autonomiei. Apelul, însoțit de o propunere de creare a unui grup de lucru, a fost expediat conducerii republicii.
"Facem un apel cu propunerea de a examina posibilitatea formării unui grup de lucru special care să elaboreze un mecanism de implementare a prevederilor părții (5) a articolului 111 din Constituție, care stipulează că bugetul unității teritoriale autonome Găgăuzia este format în conformitate cu normele stabilite de legea care reglementează statutul special al Găgăuziei", se arată în apelul APG.
În același timp, deputații au remarcat că Legislativul "nu a stabilit până în prezent mecanismul de consultări efective și reale cu autoritățile autonomiei" pe probleme legate de autonomia financiară a Găgăuziei.
"Crearea unui grup de lucru special pentru elaborarea unui cadru normativ relevant va face posibilă asigurarea unor garanții eficiente pentru prevenirea unor eventuale conflicte între autoritățile regionale și centrale în domeniul bugetar, fiscal și în alte domenii de activitate ale autonomiei", a subliniat Adunarea Națională. ," s-au mai pronunțat deputații găgăuzi.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, la data de 5 martie, să declare neconstituționale modificările la Codul Fiscal, care prevăd restituirea TVA-ului către antreprenorii găgăuzi din bugetul regional.
Decizia CC este definitivă, intră în vigoare din momentul adoptării și se publică în Monitorul Oficial al țării.
Fluxul de știri
0