Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE acordă un nou ajutor financiar forțelor armate ale țării

© Photo : Ministerul ApărăriiExercițiul internațional “JCET 2024” demarează la poligoanele Armatei Naționale
Exercițiul internațional “JCET 2024” demarează la poligoanele Armatei Naționale - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2024
Abonare
Armata Națională va primi o nouă finanțare din partea UE în valoare de 41 milioane de euro
CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Consiliul Uniunii Europene a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova cu obiectivul de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, anunță un comunicat publicat pe pagina Consiliului UE.
„Astăzi, Consiliul a adoptat două măsuri de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor Armate din Ghana, cu obiectivul de a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării”, menționează comunicatul publicat ieri de această instituție.
Potrivit sursei citate, în urma deciziei adoptate vor fi alocate 41 de milioane de euro pe o perioadă de 40 de luni, fiind destinați pentru a finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.
Acest sprijin vine în urma solicitării din partea Republicii Moldova la 5 februarie 2023, care completează alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021.
„Pornind de la sprijinul anterior acordat de EPF, măsura de asistență are ca scop să permită Forțelor Armate ale Republicii Moldova să sporească eficiența operațională, să accelereze conformitatea cu standardele UE și interoperabilitatea și, astfel, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență”, reliefează comunicatul.
De asemenea, aceasta vizează consolidarea capacităților Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiunile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).
Fluxul de știri
0