Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ponderea dolarului în decontările globale prin SWIFT a coborât la cel mai de jos nivel

dolar - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2024
dolar. Foto de arhivă
Abonare
Ponderea dolarului în decontările globale prin SWIFT a scăzut la 46,56%.
CHIȘINĂU, 5 apr- Sputnik. Ponderea dolarului în decontările prin intermediul sistemului interbancar SWIFT în februarie a fost de 46,56%, ceea ce reprezintă minimul din iulie anul trecut, potrivit datelor sistemului analizate de RIA Novosti.
Pe parcursul lunii, ponderea specifică monedei "americane" a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, în timp ce aceasta a rămas cea mai populară monedă din lume.
Ponderea celei de-a doua valută cea mai populară, euro, a crescut cu 0,23 puncte procentuale, ajungând la 23,25%, în timp ce din august a oscilat aproape de minimul istoric.
Yuanul chinezesc a pierdut 0,51 puncte procentuale luna trecută, ajungând la 4 procente, un minim al ultimelor patru luni. De asemenea, lira sterlină și-a redus ponderea în plățile internaționale la 6,9%, de la 7,1% cu o lună înainte.
Деньги - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2024
Rusia
Rusia se numără printre cele cinci economii cu cea mai rapidă creștere din G20
În schimb, ponderea yenului japonez a crescut cu 0,17 puncte procentuale, ajungând la 3,73%. În topul celor mai populare zece monede din lume se află dolarul canadian, australian, din Hong Kong și Singapore, precum și baht-ul thailandez.
În urmă cu câțiva ani, SWIFT era principalul sistem de procesare a plăților - practic toate tranzacțiile bancare din lume treceau prin intermediul acestuia. Cu toate acestea, în 2014, când țările occidentale au amenințat pentru prima dată că vor deconecta Rusia de la sistem, au început să fie create alternative. În Rusia este vorba de Sistemul de mesagerie financiară, în China - Sistemul de plăți interbancare transfrontaliere. India are, de asemenea, propriul sistem pentru transferuri.
Fluxul de știri
0