Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia anunță crearea unei misiuni comune NATO în Ucraina

© AP Photo / Armando BabaniOfițeri la ceremonia de deschidere a bazei aeriene NATO de la Kuchova din Albania
Ofițeri la ceremonia de deschidere a bazei aeriene NATO de la Kuchova din Albania - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2024
Ofițeri la ceremonia de deschidere a bazei aeriene NATO de la Kuchova din Albania. Foto de arhivă
Abonare
Ministrul polonez de Externe a anuțat crearea unei misiuni comune NATO în Ucraina
CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Țările NATO au creat o misiune comună în Ucraina, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, în discursul său de la Bruxelles, transmite televiziunea poloneză.
"Am luat decizia de a crea o misiune NATO. <...> Acest lucru nu înseamnă că intrăm în război, dar înseamnă că acum vom putea folosi capacitățile NATO de coordonare, instruire, planificare pentru a sprijini Ucraina într-un mod mai coordonat", a declarat ministrul.
În special, trupele ucrainene vor fi antrenate mai activ în Polonia, a explicat Sikorski.
Ministrul polonez a făcut publice planurile de creare a unei misiuni non-militare privind Ucraina cu o zi înainte, la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles. El a precizat că acest lucru va permite utilizarea resurselor "alianței pentru a-i antrena pe ucraineni, pentru a folosi logistica alianței sau alte elemente comune pe care le avem".
După cum Moscova a subliniat în repetate rânduri, țările NATO, prin furnizarea de arme și antrenarea armatei ucrainene pe teritoriul lor, sunt de multă vreme participanți direcți la conflict.
În special, ministrul adjunct rus de Externe, Alexander Grușko, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că orice amenințare de securitate din partea NATO la adresa Rusiei nu va rămâne fără răspuns. El a reamintit cuvintele lui Vladimir Putin din discursul său în fața Adunării Federale că "ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre, dar acum consecințele pentru posibilii intervenționiști vor fi mult mai tragice.
Fluxul de știri
0